Domáca posilňovňa - jogový „Pozdrav slnku"

Vyraziť do štúdia jogy na lekciu, vedenú skúseným inštruktorom, je síce výborné pre jogovú prax a zdokonalenie sa v jednotlivých pozíciách, ale už nie také skvelé pre váš čas a peňaženku. Preto vám prinášame návod, ako cvičiť jogový „Pozdrav slnku" i doma.

Cvičenie jogy doma Zdroj foto: Shutterstock.com

Vďaka joge naladíte organizmus, zlepšíte trávenie, funkciu jednotlivých vnútorných orgánov, posilníte a pretiahnete svaly a vyčistíte si hlavu. Aby mal tréning zmysel, nemusí z vás pot striekať prúdom - aj posilňovanie v rámci jogy dokáže poriadne svaly potrápiť!

Cvičenie jogy v pohodlí domova

Ak sa chcete cvičeniu jogy venovať, ale nemáte pritom náladu vytiahnuť päty z domu, tu je detailný návod, ako si dobre zacvičiť Pozdrav slnku aj v obývačke:

Základná jogová zostava "Pozdrav slnku" dokonale rozprúdi krv v žilách a zároveň pretiahne každý sval v tele. Sústreďte sa na cvičenie a nechajte sa viesť vaším dychom. Nikam sa neponáhľajte, cvičte vo svojom vlastnom tempe.


Prečítajte si tiež:

Domáca posilňovňa - najlepšie cviky na stehná a zadok

  1. Postavte sa na podložku, dlane spojte pred hrudníkom a s výdychom jemne podsaďte panvu.

  2. S nádychom ruky vzpažte, ale pozor, neprehýbajte sa v oblasti bedier, len pretlačte hrudnú kosť k stropu.

  3. S výdychom pokračujte do hlbokého predklonu, dlaňami sa dotknite podložky a pokojne si pokrčte kolená.

  4. S nádychom zanožte obe nohy dozadu a chvíľku vydržte v pozícii dosky. Narovnajte ramená, boky aj členky do jednej osi, neprehýbajte sa v bedrách a pekne sa vyťahujte z ramien. Vnímajte, ako sa zapájajú svaly ramien, chrbta i brucha.

  5. S výdychom vykonajte kľuk, pri ktorom budete držať lakte blízko pri tele. Najskôr priblížte k podložke hrudník a až potom zvyšok trupu.

  6. Pri nádychu vytiahnite nahor ku stropu temeno hlavy a dostaňte sa do pozície kobry. Lakte nechajte mierne pokrčené, nezostávajte visieť v ramenách. Hrudnú kosť pretlačte dopredu. Pokiaľ vás bedrá trápia, pokojne sa oprite o predlaktie a vyťahujte sa za temenom hlavy.

  7. Ďalší výdych vás vyhúpne do pozície strechy. Prsty na nohách oprite o podložku a boky zdvihnite ku stropu. Dlaňami sa silou zaprite do podložky, roztiahnite prsty na rukách a hrudníkom sa snažte dostať čo najbližšie k stehnám. Kolená si môžete nechať pokrčené - v tejto asáne nejde o flexibilitu nôh, ale o pretiahnutie chrbtice. Vydržte po dobu piatich nádychov a výdychov.

  8. S nádychom povoľte boky nadol a opäť zaujmite pozíciu dosky.

  9. Pri ďalšom výdychu presuňte chodidlá medzi dlane a prejdite do hlbokého predklonu na začiatok podložky.

  10. S nádychom sa vráťte do stoja, vzpažte ruky a pridajte záklon v oblasti hrudníka.

  11. S výdychom spojte dlane pred hrudníkom, do tzv. namaskar mudry. "Pozdrav slnku" Zdroj foto: Shutterstock.com

Celú zostavu zopakujte aspoň 10-krát alebo cvičte, dokiaľ vám to bude príjemné. Ideálne je praktizovať Pozdrav slnku denne, takže si skúste vo svojom nabitom programe ukradnúť aspoň chvíľku pre seba a uvidíte, že sa už v priebehu niekoľkých dní budete cítiť skvele.


Viac tipov pre štíhlu postavu a videotéku cvičení nájdete v sekcii Šport a cvičenie a na www.fithall.sk.


Prečítajte si aj tento článok:

Domáca posilňovňa - najlepšie cviky na stehná a zadok

stastnablcha

akurat sme sa s manzelom vera o tom rozpravali, ze naozaj staci tak malo a clovek sa do vyssieho veku len s tymto zbavi vela bolesti chrbta.