Ovos (Avena sativa) - jedna z najzdravších obilnín

Ovsené vločky obsahujú obrovské množstvo živín – fosfor, draslík, vápnik, železo, zinok a vitamíny v rozpustné vo vode. Hoci telu dodajú viac kalórií, patria medzi najzdravšie potraviny.

Ovsená kaša s ovocím Zdroj foto: Shutterstock.com

Preto to sú ovsené vločky ideálnou voľbou ku raňajkám. Spôsobujú vysoký efekt nasýtenia, pretože obsahujú veľa vlákniny a veľa polysacharidov. To znamená, že polysacharid sa bude pomalšie tráviť (rozkladať) a pomalšie uvoľňovať cukor do krvi, čo zapríčiní dlhšiu sýtosť. Vďaka tomu ovsené výrobky ideálne pokryjú potrebu energie organizmu na pomerne dlhý čas.

Účinky ovsených vločiek :

  • Znižujú vysoký krvný cholesterol a vysoký krvný tlak

  • Zabraňujú prudkému stúpaniu glykemického indexu

  • Podporujú správne trávenie a pravidelné vyprázdňovanie

  • Čistia hrubé črevo od toxických látok

  • Prevencia proti rakovine a civilizačným chorobám

  • Prevencia proti osteoporóze


Vyskúšajte:

Ovsená kaša s chia semienkami a medom

Minerálne látky

Horčíka je v ovse 3x viac ako v iných obilninách. Ide o protistresovú látku, udržuje zdravé srdce a zuby, zmierňuje žalúdočné ťažkosti a znižuje kŕče vo svaloch.

Draslíka je 2x viac ako v pšenici. Pomáha jasnému mysleniu, znižuje krvný tlak a napomáha liečiť alergie.

Kremíka je 10x viac ako v pšenici. Podporuje imunitný systém a hojenie rán, pevné kosti. Prevencia proti osteoporóze.

Vápnik je spolu s fosforom zodpovedný za pevné kosti a zuby a spolu s horčíkom kontroluje pravidelnú činnosť srdca, zmierňuje nespavosť a pomáha nervovému systému.

Fosfor je dôležitý pre reguláciu srdcovej činnosti a obličiek, je zdrojom energie, zmierňuje bolesť pri zápale kĺbov, udržuje zdravé ďasná a zuby.

Železo je nevyhnutné pre život - je potrebné k tvorbe hemoglobínu, stupňuje schopnosť organizmu odolávať chorobám, odstraňuje únavu a pokožke navracia tonus, bráni vzniku a dokáže vylieči anémiu z nedostatku železa.

Nutričné informácie

Ovsené vločky obsahujú na 100 gramov 342 kcal/1432 kJ.

  • tuky - 5,579 mg

  • sacharidy - 60 757 mg

  • proteín - 10 975 mg

  • soľ - 13 mg

  • vláknina - 9,166 mg

  • minerály - 1,036 mg  

Ovsené vločky obsahujú nasledovné minerály v 100g

  • sodík - 5 mg

  • draslík - 435 mg

  • vápnik - 22 mg

  • magnézium - 104 mg

  • fosfor - 277 mg

  • síra - 165 mg

  • chlorid - 51 mg

Ovsené vločky obsahujú nasledovné vitamíny v 100g

  • vitamín A - retinol - 2 ug

  • vitamín A - beta-karotén - 9 mikrogramov

  • vitamín E - alfa Tocopheroläquivalent - 796 ug

  • vitamín E - alfa-tokoferol - 796 ug

  • vitamín B1 - tiamín - 471 ug

  • vitamín B2 - riboflavín - 34 ug

  • vitamín B3 - niacín, kyselina nikotínová - 881 ug

  • vitamín B3 - niacín - 3,248 mikrogramov

  • vitamín B5 - kyselina pantoténová - 883 ug

  • vitamín B6 - pyridoxín - 105 ug

  • vitamín B7 - biotín (vitamín H) - 16,6 mikrogramov

  • vitamín B9 - celková kyselina listová - 72 mikrogramov

  • vitamín C - kyselina askorbová - 1324.000000 ug

Müsli a cereálie sú prezlečená sladkosť

Ovsené vločky nemajú žiadnu chuť a dole hrdlom idú podstatne ťažšie. Cereálie a müsli výrobky obsahujú veľké množstvo cukru, bielu múku, kandizované ovocie, čokoládu, oriešky a tuky. Vlákninu nájdete v minimálnych množstvách. Raňajkové musli Zdroj foto: Shutterstock.com

Preto neodporúčame konzumovať cereálie a müsli kvôli vysokému glykemickému indexu. To zapríčiňuje, že nezostanete dlho sýti a už po dvoch hodinách od raňajok dostanete hlad. Preto musíte znova niečo zjesť, aby ste neboli hladní a nedostali sa do stavu hypoglykémie. Tá spôsobuje, že budete nervózni, nepozorní, neschopní sa sústrediť a myslieť.


Literatúra

  • https://www.zentrum-der-gesundheit.de/hafer.html

  • https://www.vitamine.com/lebensmittel/haferflocken/

  • http://www.fitness-spartacus.de/haferflocken

  • http://www.vurv.sk/fileadmin/CVRV/subory/aktivity/2013/Ovos-Noc_vyskumnika_2012.pdf


Vyskúšajte tento raňajkový tip:

Ovsená kaša s chia semienkami a medom

lenka_samorin

kedysi som jedávala hlavne musli vitalis čokoládové, buď s mliekom alebo bielym jogurtom. Ale potom som sa rozhodla obmedziť kalorický príjem a dnes už mi stačí biely jogurt s ovsenými vločkami a kvapkou medu. Dokonca aj mojim malým deťom to chutí.

Marosko-n

Neni ovos ako ovos.
Nedávne štúdie dokázli,
Ovos podlieha plesni ako ostatné obylniny a múky
Ovos ktorý balia do sáčkou je nachemizovaný aj ožiarený ,aby pri dlhšiom skladovaní nesplesnivel,
Pri ožiarení a nachemizovaní vznikajú geneticky postihnuté mutácie plesní výrusov a baktérii,
s ktorými si naše telo nevie rady a tak vznikne do 10-15 rokov rakovina alebo zlyhanie pečienky a ďalších orgánov
Ak je vlhký rok je hodne plesní v zrne.
Najepšie by bolo Ovos si doma lisovať alebo niekde si ho dať zlisovať,

Dazdovka

Uf, tak tuto paranoidnú informáciu o plesni a toxinoch a iných hrôzostrašných scenároch (a nie len v ovsenych vlockach) šíria ludia, ktorí celé dni riešia každé jedno susto ktoré dajú do úst, rano sa s tým budia a vecer idu spať, zaoberajú sa dokonalosťou a nezavadnostou potravín a nakoniec z toho stresu a uzkostlivosti dostanú rakovinu oni. Ved by som sa zbláznila. Obilniny sa musia dávať pravidelne na rozbor. Je to ako mor, mnohí sa dajú nachytať a profitujú z toho obchodnici s dokonale nezavadnymi potravinami za tažké prachy.