Prežil cievnu porážku, teraz pomáha druhým: rozhovor s Richardom Fidesom

Na Slovensku ročne pribudne až 11-tisíc pacientov, ktorých postihne cievna mozgová príhoda. Pán Richard Fides sa rozhodol konať po tom, čo aj on zažil mozgovú porážku a založil pacientsku organizáciu Sekunda pre život. Jej úlohou je zvyšovať povedomie o tomto ochorení. Nedávno vypracovali dokument s cieľom zlepšiť šance pacientov. Momentálne čaká na schválenie na Ministerstve zdravotníctva.
Kampaň Čas je mozog

Sekunda pre život - Richard Fides, Tomáš Turčan | Zdroj: súkr.archív

RED: Sám ste zažili cievnu mozgovú príhodu. Aké to malo pre vás dôsledky a čo vám najviac pomohlo?

RF: Mal som ochrnutú pravú ruku, po CT a MR vyšetrení mi nasadili trombolýzu a stav sa zlepšil. Prakticky okamžite som bol bez akýchkoľvek príznakov cievnej mŕtvice. Dôležité bolo, že manželka poznala symptómy a volala pomoc včas. A to zrejme zachránilo život.

RED: Prečo podľa vás postihuje cievna mozgová príhoda čoraz viac mladých ľudí?

RF: Súvisí to s predovšetkým so životným štýlom – zlá strava, stres, nedostatok pohybu, zlý pitný režim.

RED: Už rok beží na Slovensku kampaň Čas je mozog, ktorej cieľom je zvyšovať povedomie o cievnej mozgovej príhode. Aké výsledky si od nej sľubujete?

RF: Za ostatný rok intenzívnej komunikácie sa zvýšil záchyt pacientov v akútnej fáze (do troch hodín od príznakov), čím im mohla byť nasadená vhodná liečba. Z 15% sme sa posunuli v trombolyzácii na 19,2%, čo je už pekné číslo, ktoré dosahujú európsky krajiny. Vyspelé krajiny sú však na úrovni až 30%, čiže ešte stále máme čo robiť ohľadne osvety.

Cievna mozgová porážka a jej prevencia

Sekunda pre život - Richard Fides, Tomáš Turčan | Zdroj: súkr.archív

RED: Za kampaňou stojí okrem odborníkov i pacientska organizácia Sekunda pre život. Pri akej príležitosti vznikla a koľko ľudí momentálne zahŕňa?

RF: Aktuálne združuje 150 členov a impulz pre jej vznik súvisí najmä so šírením povedomia o príznakoch a rizikových faktoroch mozgovej príhody. Chceme pôsobiť nielen v rámci sekundárnej prevencie, ale aj primárnej prevencie.

RED: Kto sa podieľal na vypracovaní odborného dokumentu, ktorý má v budúcnosti pomôcť predísť mozgovej mŕtvici?

RF: Predovšetkým Slovenská neurologická spoločnosť na čele s pani prof. Gdovinovou, riaditeľ Asociácie záchrannej zdravotnej služby Matej Polák a pracovníci Ministerstva zdravotníctva SR.

Pani prof. Gdovinová

Sekunda pre život - Richard Fides, Tomáš Turčan | Zdroj: súkr.archív

RED: Bežnému človeku asi pojem „iktové centrum“ nič nehovorí. Vedeli by ste im ho priblížiť?

RF: Iktové centrum je vysoko špecializované pracovisko, ktoré sa sústreďuje na liečbu pacientov s mozgovou príhodou. Od diagnostiky ochorenia, cez rozsah poškodenia mozgu, až po samotnú liečbu.

RED: Pri mozgovej mŕtvici je veľmi dôležité, aby sa zasiahlo včas. Čo všetko tu hrá dôležitú úlohu?

RF: Primárne stále čas. Čím skôr pacient rozpozná príznaky CMP a vyhľadá lekára, tým má väčšiu šancu na plnohodnotý život, v rámci možností bez následkov.

RED: V súčasnosti existujú dve možnosti liečby, myslíte si, že sú dostačujúce?

RF: Pokiaľ príde pacient včas, aj tieto možnosti liečby (s výnimkou kontraindikácie na podanie medikácie) dávajú pacientom veľkú šancu žiť plnohodnotne, napriek tomu, že ich postihla mozgová mŕtvica.


Prečítajte si tiež:

Ako si nezopakovať cievnu mozgovú príhodu?