5 rád, ako prispôsobiť organizmus na kardio tréning v zime

Keď vonku klesajú teploty často až pod bod mrazu, fúka studený vietor a ešte k tomu aj sneží, máte problém najprv len vôbec vyjsť z domu. No ak sa aj napriek nečasu pravidelne odhodlávate ísť von trénovať, mali by ste svoj organizmus najprv naň pripraviť. Predídete tak možným zdravotným rizikám a navyše budete podávať lepšie výkony.

1. Rozcvička vnútri, nie vonku

Pred behaním, či inými kardio aktivitami vonku je vhodné dopriať si strečing alebo krátke posilňovanie s vlastnou váhou. Ak máte možnosť, spravte tak pekne v teple domova. Rozohrejete si svaly, rozprúdite krv a keď vybehnete von, nebude sa vám tam zdať na prvý pocit až tak neznesiteľne, keďže už budete rozhýbaní. Takisto vám to uľahčí dýchanie a prácu so svalmi v chladnom prostredí.

2. Potraviny na prekrvenie, okysličenie svalov a zahriatie

Zaraďte do svojho jedálnička potraviny alebo výživové doplnky bohaté napríklad na omega-3 mastné kyseliny (ryby, orechy, avokádo, oleje). Tie majú schopnosť zvyšovať športovú výkonnosť - zlepšujú prekrvenie orgánov, prívod krvi do svalov, regulujú hladinu nežiaducej kyseliny mliečnej a oneskorujú nástup únavy. K ďalším potravinám, ktoré vám môžu byť najmä v zimnom období nápomocné, patria kurkuma, dobrá aj ako prevencia voči zápalom, a zázvor, stimulujúci činnosť srdca a krvný obeh. Možností je samozrejme viac, stačí sa trochu viac porozhliadnuť vo svete zdravých potravín.

3. Hroznový cukor - rýchla záchrana

Máte pocit, že dnes už nedáte žiadny tréning a brutálne sa vám nechce sa hýbať? Stavte na overenú "drogu" mnohých športovcov - hroznový cukor. Ide o najrýchlejší zdroj energie a formu cukru, ktorá sa okamžite vstrebáva do krvi, bez zaťaženia trávenia. Následne sa ukladá vo svaloch a pečeni v podobe glykogénu. Vhodné je užívať hroznový cukor bezprostredne pred a po tréningu. Padne vám vhod najmä, ak vás čakajú vytrvalostnejšie kardio aktivity. Rýchlo si "dobijete baterky" a predídete tak vyčerpaniu.

4. Vrstvenie oblečenia

Určite si na seba nedajte len tričko a naň hrubú vetrovku, bolo by to kontraproduktívne. Cítili by ste sa nemotorne a nepohodlne. Rýchlo by ste sa spotili a z tréningu by ste nemali osoh. Namiesto toho navrstvite pokojne aj štyri-päť vrstiev oblečenia, najlepšie z ľahších termo materiálov. Nezabudnite na tenkú čelenku na uši namiesto škriabucej čiapky a rukavice by takisto nemali byť rovnaké ako tie na stavanie snehuliaka.

Beh v chladnejšom počasí

Monika Kusendová | Zdroj: súkr.archív

5. Otužovanie počas celého roka

Navyknite si na chlad už počas teplejších období roka formou otužovania. Či už kúpaním vo vodných plochách alebo studenou sprchou. Uvidíte, že vaše telo to neskôr ocení a studené teploty mu už nebudú spôsobovať také problémy. K jeho zdravotným účinkom patria napríklad rozšírenie ciev, zlepšenie zdravia srdca a posilnenie imunity. Zaraďte otužovanie pravidelne do svojej doplnkovej tréningovej rutiny a zima už nad vami nevyhrá!


Prečítajte si aj tento článok:

3 najčastejšie problémy s dýchaním pri behu

ancapanca

pravidelné otužovanie mi pomohlo zbaviť sa pocitu zimy pri zimnom športovaní...teraz zvládam jazdu na bicykli pčas celého roka (samozrejme s vhodne vrstveným oblečením) a oľubujem aj bežkovanie

theboostra

became a searcher,wanting to discover who i was and what made me precise. my view of myself turned into changing. i desired a stable base to start from. i commenced to resist3 stress to behave in ways that i didn’t like any greater,and i used to be delighted by who i in reality become. i got here to feel a good deal extra sure that no one can ever take my region.
www.theboostranking.com