Zelený čaj sa môže pochváliť nielen svojou osviežujúcou chuťou a povzbudivým účinkom, ale aj prekvapivými výhodami, ktoré má na ľudský organizmus. Prečítajte si náš článok a zistite, aké nečakané výhody vám jeho pitie ponúka.
Pokiaľ ide o zdravie tráviaceho traktu, možno ste už počuli o „prebiotikách“ a „probiotikách“. Obe sú dôležité pre podporu jeho zdravého fungovania – najmä mikroorganizmov žijúcich v črevách, známych aj ako mikrobióm. Zjednodušene môžeme povedať, že probiotiká sú „dobré“ baktérie, ktoré udržiavajú vaše telo zdravé a prebiotiká sú zas potraviny, ktoré podporujú ich rast.
Zamýšľate sa nad otázkou, ako udržať hlad na uzde, aby ste zbytočne nepriberali? Skvelým prostriedkom na udržanie hladu pod kontrolou sú bielkoviny, vláknina a potraviny s vysokým obsahom vody.
Plnohodnotná výživa spočíva v tom, že telo zásobíte správnymi potravinami a dodávate mu správne živiny. Niektorí ľudia však zabúdajú, že aj naša pokožka a vlasy potrebujú výživu a že zohrávajú dôležitú úlohu pre celkové zdravie a pohodu človeka.
Dnes si môžeme pohodlne dopriať akékoľvek ovocie a zeleninu bez ohľadu na ročné obdobie, či krajinu pôvodu. Jahody alebo čučoriedky na pultoch obchodov v zimných mesiacoch nie sú ničím zvláštnym. Napriek tomu je mnoho ľudí presýtených tovarom, ktorý vyzerá krásne a je na dosah ruky. Neprirodzená chuť, vzhľad, umelá čerstvosť a fakt, že, mnoho dovážaných potravín prakticky dozrieva v kamiónoch, nás núti zamyslieť sa.
Aj vy patríte k tým, čo obľubujú sušené ovocie? Radi si ho doprajete v jogurtovej, čokoládovej či škoricovej poleve? Pozrite sa, čo v skutočnosti obsahujú. Je takéto sušené ovocie ešte zdravé?
O tom, že pečenie nemusí potešiť len maškrtné jazýčky, ale i oči, vás presvedčia nasledujúce fotografie koláčikov. Pri pohľade na ne si poviete, že tieto umelecké diela je jednoducho škoda zjesť.
Proteíny spolu s vápnikom a vitamínom D predstavujú kľúčové výživové zložky pre zdravé kosti a pri prevencii osteoporózy. Proteíny zvyšujú IGF-1, faktor s pozitívnou aktivitou na kostrový vývoj a tvorbu kostí. Viaceré štúdie dokazujú, že so zvýšenou konzumáciou proteínov sa zvyšuje hustota kostnej hmoty.
Pravidelnosť v zdravom stravovaní je jedno z najdôležitejších pravidiel. Skúste si pripraviť malé porcie na celý deň. Stačí malé sústo každé 2-3 hodiny a telo dostane pravidelný prísun energie.
Ešte sme poriadne nestrávili dobroty z vianočného stola a už môžeme pomýšlať na Veľkú noc. Obdobie medzi týmito dvomi veľkými kresťanskými sviatkami sú fašiangy, trvajúce až do Popolcovej stredy. Spájame si ich s hodovaním, zábavou a dobrým jedlom.
Omega-6 mastné kyseliny sú pre náš organizmus nevyhnutné, ale telo si ich nedokáže vyrobiť samo. Musíme ich dopĺňať zo stravy. Spolu s omega-3 mastnými kyselinami zabezpečujú správne fungovanie mozgu a jeho zdravý vývoj. Podporujú takisto stav pokožky a rast vlasov, zdravie kostí, posilňujú metabolizmus a reprodukčný systém.
Poľská kuchyňa je podobná stredoeurópskym a škandinávskym kuchyniam. Tiež sa jej pripisuje vplyv židovskej, francúzskej, tureckej i talianskej kuchyne. Vďaka talianskej kuchyni konzumujú viac zeleniny, ktorú pripravujú nasurovo, ale aj dusenú a varenú. Typická je úprava zeleniny na „poľský spôsob“ - uvarená zelenina sa poleje roztopeným maslom a opraženou strúhankou.
Táto liečivá zelenina pochádza z Prednej Ázie. Využívali ju už v staroveku a stala sa nielen obľúbenou súčasťou jedál, ale považovali ju i za výborný protijed pri otrave alkoholom.
Máte radi pivo? Potom vás určite potešia nasledovné zdravotné benefity, ktoré ponúka. Nezabúdajte však na to, že aby ste z piva tieto výhody získali, treba ho piť s mierou.
Dostatočný príjem bielkovín hrá pri cvičení a športovaní dôležitú úlohu, na ktorú netreba zabúdať. Možno bielkoviny nahradiť proteínom z obchodu?
Cesnak jedlo nielen dochucuje, ale má aj niekoľko zdravotných výhod. Pre plné využitie týchto benefitov je však lepšie, ak budete jesť cesnak surový, pretože varenie môže znížiť množstvo obsiahnutých chemických látok.
Ľudia, ktorí pijú viac kávy môžu podľa nového výskumu žiť dlhšie. Vedci študovali viac ako 200-tisíc ľudí po dobu až 28 rokov. Zistili, že u nefajčiarov, ktorí pili tri až päť šálok kávy denne bola o 15 percent menšia pravdepodobnosť, že zomrú na akékoľvek príčiny, než tí, ktorí nepili kávu vôbec.
Pomelo je citrusové ovocie, ktorého popularita v poslednom čase výrazne narastá, no stále existuje mnoho ľudí, ktorí o tejto plodine ešte vôbec nepočuli. V čom však spočíva jej výnimočnosť?
Strava a nápoje výrazne ovplyvňujú naše zdravie - vrátane pokožky, vlasov a nechtov. Je preto nutné zamyslieť sa nad tým, čo pravidelne jeme a pijeme. Niektoré druhy ovocia a zeleniny dokážu pozitívne ovplyvniť náš vzhľad.
Patizón patrí do rodiny tekvíc. Je okrúhly a sploštený, má tvar disku s nepravidelne zvlnenými okrajmi. Môže byť bielej, alebo žltej farby, niektoré druhy majú zelené pruhy a škvrnky. Rastú kríčkovito a ich využitie v kuchyni je naozaj pestré.