Väčšina ľudí naprieč celým svetom vníma palacinky ako hriešnu maškrtu plnú cukrov. Popravde, niet sa čomu diviť. Keďže sa zvyčajne servírujú s čokoládou, džemom, ovocím a so šľahačkou, zvyknú byť cukrami doslova a do písmena nabité. Pokiaľ si ich ale pripravíte „na zdravo“, môžu mať na vaše telo prekvapivo pozitívne účinky. Napríklad, za istých okolností sú palacinky vhodné aj na chudnutie! Vedzte však, že to nie je ani zďaleka jediná zaujímavosť o palacinkách, ktorá si zaslúži vašu pozornosť.
Naše zdravie by malo byť v súčasnosti našou najvyššou prioritou. Preto by sme mali prijímať zmysluplné rozhodnutia, aby sme telu zabezpečili dostatočnú výživu; zlé rozhodnutia totiž môžu mať za následok prejedanie či siahanie po nutrične chudobných jedlách.
Jednou z tzv. zelených potravín, s ktorou sa stretávame v rôznych prírodných prípravkoch, je spirulina. Dôležité je upozorniť, že spirulina nie je riasa, ako niektorí mylne predpokladajú, ale sinica (cyanobaktéria). Aké sú jej preukázané účinky na naše zdravie?
V súčasnosti poznáme viac ako 100 odrôd hrozna, pričom sa toto bobuľovité ovocia líši veľkosťou a farbami. Tie môžu byť nie len tmavomodré a zelené, ale aj biele, červené, čierne, žlté, oranžové či ružové. Pozrite sa, ako hrozno čo najlepšie využiť.
Chuť soli často znehodnotí prirodzenú chuť jedál. Skúste preto väčšmi používať korenie. Prílišné solenie totiž prináša do organizmu nadmerné množstvo sodíka, ktorý podľa lekárskych štúdií zvyšuje krvný tlak a riziko poškodenia mozgových ciev, čo vedie až k mŕtvici. Tiež má negatívny vplyv na srdcové tkanivo. Starnúce cievy strácajú schopnosť rozširovať sa a sodík túto situáciu ešte zhoršuje.
Sója v posledných rokoch zažívala boom najmä medzi vegetariánmi a vegánmi. Tí sa snažili nahradiť ňou väčšinu živočíšnych produktov v dobrej viere, že sa stravujú zdravo. No bolo tomu naozaj vždy tak?
Škorica neslúži len na ochucovanie pokrmov, ale má aj veľmi pozitívne vlastnosti na celkové zdravie organizmu. Prvé zmienky o škoricovníku sú staré viac ako 4000 rokov a pochádzajú z Číny. Do sveta sa rozšírila až v 15. a 16. storočí, keď ju zo svojich ciest obchodníci privážali ako jednu zo vzácností Orientu.
Korenie - prírodná pochutina, bez ktorej si nevieme predstaviť žiadnu národnú kuchyňu. Adžika je koreninová zmes, ktorej pôvod sa pripisuje na Kaukaz, kde sa používa ako pasta a horčica.
Podľa štatistík užíva v súčastnosti asi tretina dospelých ľudí rozličné suplementy. Zatiaľ čo vitamíny a minerály užívajú často aj ľudia, ktorí nešportujú, tí čo sa pravidelne hýbu, siahajú okrem nich aj po rôznych prípravkoch na podporu rastu svalov, chudnutia, proteínoch, kolagénoch.
Učia sa o nich už žiaci na základnej škole. No napriek tomu mnohí ľudia v týchto pojmoch stále nemajú úplne jasno. Z tukov sa priberá, cukry sú sladké a bielkoviny jedia kulturisti. Celá veda okolo týchto troch základných makroživín je však trocha zložitejšia.
Zaužívaná múdrosť hovorí, že raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa, človek by mal jesť na raňajky ako kráľ, o obed sa podeliť s priateľom a večeru ponechať nepriateľovi. Táto myšlienka ostala zakotvená v istých kultúrach viac a v iných menej. Napríklad Angličania a Američania majú na raňajky vajcia, slaninu a toasty či lievance, zatiaľ čo Francúzom postačí croissant a šálka kávy.
Zaujímavú krajinu, obklopenú Atlantickým oceánom, Stredozemným morom, oddelenú úzkou úžinou od afrického kontinentu, spoznávame ako turisti, ale tiež prostredníctvom výborného jedla. Kto by nepoznal tortillu, gazpacho či grenadinu?
Pravdepodobne ste už počuli o potravinách podporujúcich činnosť mozgu ako sú morské ryby, semiačka či tmavá čokoláda. Vedci však prišli s komplexným diétnym plánom, ktorý by mohol pomôcť predísť vzniku Alzheimerovej choroby.
Pravidelne sú na internete či v rôznych časopisoch prezentované metódy ako správne detoxikovať naše telo – čo jesť alebo piť, aby bol náš organizmus čistý. Potrebuje však naše zdravie skutočne detoxikáciu?
Niektoré veci sme si už tak zaužívali, že si ani neuvedomujeme, ako nesprávne ich vykonávame. Patria sem tie najjednoduchšie činnosti. Pozrite sa, čo robíte nesprávne.
Príprava diétnej stravy vyžaduje určitú zručnosť, teoretické vedomosti, najmä pokiaľ ide o zloženie stravy a znalosť technologických postupov, aby bolo zachovaných čo najviac živín. V žiadnom prípade sa nedá postupovať podľa vopred stanovej šablóny, vždy je to podľa individuálnych potrieb chorého.
Strukoviny nie sú len výborným doplnkom k mäsu alebo do šalátu. Obsahujú aj mnoho výživných látok, vďaka ktorým môžu úspešne bojovať s civilizačnými ochoreniami ako sú cukrovka, vysoká krvný tlak či kardiovaskulárne choroby.
Sezamový olej je jedným z najstarších olejov s liečivými účinkami, vyrábal sa približne už 500 rokov pred naším letopočtom. Tento olej vzniká lisovaním za studena vylúpaných surových semienok, pričom jeho farba je svetložltá. Druhá možnosť výroby je lisovanie pražených semienok. V tomto prípade má olej tmavšiu farbu a výraznejšiu chuť po orieškoch.
Avokádo patrí medzi trendové a zdravé potraviny, ktoré by nemali chýbať v kuchyni toho, kto sa snaží spestriť si svoju stravu. Ako si z tejto plodiny pripraviť chutné smoothie?
Hoci pochádza až z juhozápadnej Ázie, dnes tvorí neodmysliteľnú súčasť nášho zdravého jedálnička. Obsahuje kvantum výživných látok a vitamínov. Je len minimálne kalorický a dajú sa z neho pripraviť ozajstné lahôdky.