Interupcia - Komplikácie

Riziko komplikácií pri tejto operácii je pomerne malé - pohybuje sa okolo dvoch percent. Komplikácie môžu byť skoré (krvácanie, zápal, poranenie maternice, strata menštruácie) alebo neskoré (neplodnosť, sexuálne dysfunkcie, komplikácie v nasledujúcej tehotnosti - nedostatočnosť krčka, problémy s placentou).

Jednou z najľahších komplikácií je silnejšie krvácanie v pooperačnom období. Toto sa zvyčajne dá riešiť injekciami na „stiahnutie“ maternice (uterotoniká), liekmi na zníženie krvácania (hemostiptiká) alebo v niektorých prípadoch hormonálnymi tabletkami na niekoľko dní či mesiacov. V niektorých prípadoch môže byť príčinou krvácania aj infekcia, ktorá sa počas operácie dostala z pošvy do maternice. Vtedy má žena aj bolesti v podbrušku a zvýšenú teplotu. V takomto prípade je potrebná antibiotická liečba, pokoj na lôžku a niekedy aj hospitalizácia.

Po niekoľkých dňoch sa môže objaviť krvácanie, neurčité bolesti v podbrušku prechádzajúce až do kŕčov s následným vzostupom telesnej teploty. Jedná sa o zápal sliznice maternice endometritídu, ktorá pokiaľ včas žena nevyhľadá lekára, môže prejsť do zápalu celej maternice a jej okolia. Na zabránenie zápalu (alebo liečbu už začínajúceho) sa podávajú antibiotiká.

Ďalšou komplikáciou, ktorá sa môže prejaviť krvácaním, bolesťami alebo aj teplotou, sú reziduá po potrate (v maternici zostanú malé súčasti plodového vajca) alebo ak je tehotenstvo veľmi mladé a umiestnené tak nešťastne, že výkonom nie je prerušené a pokračuje ďalej. Vtedy je potrebné ešte raz v narkóze vyčistiť maternicu (znovu vykyretovať).

Pri interupcii sa môže aj „príliš zoškrabať“ sliznica maternice. V maternici sa potom vytvoria zrasty a žena nemenštruuje, alebo len veľmi slabo, pretože sliznica je veľmi nízka alebo takmer žiadna („Ashermanov syndróm“). Riešenie tohto problému spočíva v operačnom odstránení zrastov v maternici (hysteroskopická operácia), zavedení nehormonálneho antikoncepčného telieska do dutiny maternice (aby sa zabránilo vzniku nových zrastov medzi stenami maternice) a podávaní hormónov na povzbudenie rastu sliznice v maternici.

Počas operácie môže dôjsť aj k poraneniu maternice operačnými nástrojmi. Najmenej ohrozujúce je čiastočné poranenie steny maternice (krytá perforácia), ktoré sa zvyčajne spontánne vyhojí v priebehu niekoľkých dní. Poranenie (perforácia), ktoré preniká celou stenou maternice, vyžaduje v niektorých prípadoch laparoskopické ošetrenie (cez dva až tri dvojcentimetrové rezy na bruchu sa pod optickou kontrolou v celkovej narkóze ošetrí krvácajúce poranenie maternice). Zriedkavo je poranenie maternice také závažné a hrozivé, že je nutné odstránenie celej maternice. Úplne raritne môže nastať pri perforácii maternice aj poranenie čriev, ktoré si potom vyžaduje chirurgické riešenie.

V drvivej väčšine sú všetky vyššie popísané komplikácie zvládnuté bez trvalých následkov. Ale je treba si uvedomiť, že zápal môže prejsť do chronického štádia a výsledkom sú zmeny na vajíčkovodoch, ktoré môžu viesť k sterilite ženy. Tieto ženy potom končia v programoch asistovanej reprodukcie (umelého oplodnenia). Aj keď úspešnosť týchto programov stále stúpa, ešte zďaleka nedosahujú ani 50% úspešnosti.

Niektoré ženy majú po umelom prerušení tehotnosti určité psychické problémy (depresívne stavy) a časť žien má problémy so sexuálnym životom (sexuálne dysfunkcie). Neplodnosť patrí medzi neskoré komplikácie zákroku. Najčastejšie je spôsobená upchatím vajíčkovodov (zápalom, zrastmi), ktoré sú potom nepriechodné pre spermie a vajíčko. V niektorých prípadoch sa dá problém riešiť operáciou, v iných je jedinou šancou ženy na dieťa umelé oplodnenie. Dôsledky interupcie sa môžu prejaviť aj v nasledujúcej tehotnosti. Uzáverový aparát krčka maternice sa môže po interupcii oslabiť a nedokáže udržať celú „ťarchu“ tehotnosti. U žien po interupcii je vyššie riziko potratu či predčasného pôrodu. Ďalšou komplikáciou v nasledujúcej tehotnosti môže byť nepriaznivé uloženie placenty (vcestná placenta = placenta praevia), alebo problém s odlučovaním placenty po pôrode (placenta sa neodlučuje, lebo pevne drží na stene maternice, alebo je dokonca do nej rôzne hlboko vrastená). Tieto stavy môžu ohroziť ženu aj na živote (silným krvácaním).