Fitness pre unavené oči

Ako predísť príznakom z prepracovanosti a pálenia očí pri celodennom sústredení? Aké sú ideálne vzdialenosti tváre od obrazovky počítača? To všetko sú podstatné detaily, na ktorých záleží.

Unavené oči Zdroj foto: Shutterstock.com

Negatívne vplyvy na oči

Očami a pohľadom dokážeme vyjadrovať množstvo pocitov, vnímame nimi, klameme... Pre vidiacich predstavuje život bez zraku niečo nepredstaviteľné. Počas dňa ich však zaťažujeme viac, ako by sme mali. Neustále pozeranie na monitor počítača, mobilného telefónu či tabletu, následné sledovanie premávky a stovky svetiel po ceste domov a nakoniec "oddych" pri televízií. Vaše oči sú po takomto náklade poriadne unavené, vysušené a neustále preťažovanie sa skôr či neskôr prejaví zhoršeným zrakom či inými zdravotnými problémami. 


Prečítajte si aj:

­­Ako môže mrkva pomôcť vášmu zraku?

Chráňte oči pred počítačom

Ako predísť príznakom z prepracovanosti a páleniu očí pri celodennom sústredení? Najskôr si nakloňte obrazovku počítača tak, aby ste pri pohľade na ňu mali oči jemne sklopené. Sliznice nebudú nadmerne vysychať a vaše oči sa tak skoro neunavia.

Proti opuchom

Opuchov sa zbavíte lymfodrenážou, ktorá rozprúdi mikrocirkuláciu. Skúsená kozmetička ju vykonáva pomocu mikromasáže očného okolia. Tá trvá približne 15 minút a okrem uvoľnenia pomáha aj zjemniť ­vrásky. Doma si ju doprajte pri nanášaní očného krému. Jemne ho vklepávajte nad a pod oči bruškami prstov. Na okrajoch očí len jemne zatlačte prstom, aby sa uvolnili lymfatické cesty. Keď oboma palcami 10 krát jemne stlačíte bod pri koreni nosa, kde sa začína obočie, zbavíte sa únavy.

Cviky na unavené oči

Zatvorte viečka a pohybujte okom doprava a doľava, nahor a nadol. Unaveným očiam pomáha aj mierny tlak na viečka. Zohriate dlane priložte na zatvorené oči, predkloňte hlavu a vydržte dve minúty. Tento trik tiež pomôže uvoľniť krčnú chrbticu.

Jogíni odporúčajú aj ďalšie krátke cviky – zaškúlenie, krúženie očami, sledovanie špičiek prstov, ktoré sa približujú a vzďaľujú. Oči uvolní aj farebná terapia, zmena intenzity svetla či obklady z vlažných čajových vrecúšok.


Prečítajte si aj:

­­Ako môže mrkva pomôcť vášmu zraku?