Diéta po sviatkoch

Ľahko sa povie, horšie sa realizuje! Napriek tomu skúste po sviatkoch plných jedla a hodovania niečo pre seba urobiť. Na začiatok si uvedomte, že všetko sa začína v hlave. Nepomôžu rady, diéty, ak sa so svojím rozhodnutím nestotožníte a nebude pre vás silnou motiváciou.

Žena maškrtí Zdroj foto: Shutterstock.com

Neuvážené hodovanie a prejedanie sa skôr či neskôr prejaví na vašom zdraví. Našťastie, telo dokáže reagovať na prehrešky v stravovaní, len ho treba počúvať. Nie je dobrý ani druhý extrém, najväčšou chybou, ktorú môžete pri jednostrannom a neuváženom stravovaní urobiť je zahájiť hladovku. Telo sa „zľakne“ a začne si ukladať tuky na „horšie časy“. Ak si poviete: „Koniec maškrteniu a kilám navyše“, musíte isť na to s rozumom.

Dôležité je to, čo jeme

Ešte stále je veľa ľudí, ktorí si zamieňajú chuť s hladom. Stravovaniu a stolovaniu by sa malo venovať viac pozornosti. Jesť treba častejšie, pomaly a jedlo si vychutnať. Určite by ste nemali  podliehať nezdravému prejedaniu, rešpektovať zlaté pravidlo: „Jesť do polosýta, piť do polopita“ a dostatočne sa hýbať.

Zoštíhľujúci program

Ak sa stretnú dve ženy, spravidla sa rozhovoria o chlapoch alebo o diétach. Diéty často prevážia, veď napokon, chcú sa páčiť. Ako na to? V prvom rade by ste si mali zoštíhľujúci program starostlivo naplánovať, najlepšie počas víkendu, prípadne počas iných voľných, resp. voľnejších dní. Nič nie je horšie, ako keď vám do plánovaného programu vstúpi posedenie s priateľmi, prípadne meninová či narodeninová oslava. Motivácia a pevná vôľa je nesmierne dôležitá. Pevná vôľa dokonca o niečo viac. Veľa ľudí má motiváciu, dávajú si novoročné predsavzatia, a predsa zlyhajú, chýba im pevná vôľa.

Chudnutie je predovšetkým zmena stravovacích návykov. Ak si raz osvojíte správne stravovacie návyky je na vás, či sa vrátite späť alebo sa stanú súčasťou vášho každodenného života. Chudnutie predpokladá zmenu postoja k sebe, pestovanie pevnej vôle a zmenu životného štýlu. Dôležitá je aj vyváženosť medzi osobným a pracovným životom. Ľahšie sa chudne v relatívnej pohode. Inak žiadna diéta nepomôže!

Začať treba zníženým, ale vyváženým príjmom potravínzvýšeným pohybom. Tiež je dôležité uvedomiť si, že to, čo je prospešné relatívne zdravému človeku, nemusí vyhovovať dokonca môže ohrozovať človeka s určitými zdravotnými problémami. V takom prípade je na mieste zoštíhľujúci program konzultovať so svojím lekárom!

Víkendová diéta

Existuje množstvo víkendových diét. Dá sa vôbec za víkend schudnúť? Istá šanca tu môže byť, ak nič iné, aspoň si vyskúšate pevnú vôľu. Pozor! Rovnako, ako môžete rýchlo schudnúť, môžete sa rýchlo vrátiť k pôvodnej váhe, dokonca i k vyššej. Jojo efekt nenechá na seba dlho čakať. Nestačí len zmena jedálnička, dôležitý je aj pohyb a pitný režim. Nezabudnite, hlad je často neuhasený smäd.

Dôležitá je aj pravidelnosť: raňajky, desiata, obed, olovrant a večera. Raňajkovať by ste mali asi 1/2 hodinu po prebudení. Večerať by ste nemali neskôr, ako okolo sedemnástej - osemnástej hodiny, najneskôr však 3 hodiny pred spaním. Hlavným jedlom sú raňajky, obed a večera. Desiata a olovrant by mali poslúžiť na oddialenie hladu. Spravidla postačí ovocie, zeleninový šalát, prípadne ovocné alebo zeleninové šťavy. Ideálne  je začať cez predĺžený víkend – začínate piatkom.


Prečítajte si tiež:

Začnite boj s kilami cez víkend!

Jedálniček

Piatok

Raňajky: zelený čaj sladený medom, vajíčko uvarené namäkko a kúsok celozrnného pečiva (rožok, prípadne malá bageta)

Desiata: jablko

Obed: 100 g grilovanej ryby, 2-3 zemiaky, paradajkový šalát

Olovrant: strúhaná mrkva s citrónom a zľahka zasypaná sekanými vlašskými orechmi

Večera: miešaný zeleninový šalát (napríklad rukola, reďkovka, uhorka, šalátové listy)

Sobota

Raňajky: cereálie s bielym jogurtom, prípadne so sójovým mliekom

Desiata: mandarínka

Obed: 80 g celozrnných cestovín so špenátovou omáčkou

Olovrant: miešaný zeleninový šalát (paradajka, paprika, reďkovka) s kúskami tofu syra

Večera: šalát z kapusty (čerstvej alebo kvasenej) s mrkvou

Nedeľa

Raňajky: celozrnný chlieb, šunka, zelený čaj osladený medom

Desiata: pomaranč

Obed: 100g duseného chudého – bieleho mäsa, zeleninová omáčka, ryža

Olovrant: paradajková šťava

Večera: miešaná dusená zelenina zelenina_varena_29-12-2015 Zdroj foto: Shutterstock.com

Poznámka: pokiaľ ide o pečivo, treba si vyberať celozrnné (pravé), žiadna náhrada, a už vôbec nie tmavé prifarbené pečivo. Nemalo by sa zabúdať na pitný režim – 1,5 až 2 litre tekutín denne, pri pôste aj viac. Dobré je sa podľa možnosti vyhnúť jednostranným diétam.

Pôstny deň

Tiež je dobre vyskúšať tzv. pôstny deň, napríklad pondelok alebo štvrtok. Jeden je na odľahčenie po víkende, prípadne po oslave a druhý naopak pred víkendom, záleží od okolností a chuti. Pôstny deň je vhodný najmä vtedy, keď máte pocit, že váš žalúdok je ako „vak“, v ktorom je to  doslova „nahádzané“. Vtedy treba upratať! Očistná diéta, ktorá naštartuje metabolizmus sa priam žiada.

Ovocný alebo zeleninový deň

Ďalšou alternatívou je jeden ovocný alebo zeleninový deň v týždni. Po víkendovom programe sa  treba vrátiť k pravidelnému stravovaniu, ale v malých dávkach. Nepravidelné prijímanie potravín a prílišné ponáhľanie môže byť jednou z príčin prekyslenia organizmu, ktorá sa prejavuje pálením záhy.

Zloženie jedál

  1. Dopoludnia môžete jesť všetky potraviny, popoludní by ste sa mali vyhnúť múčnym jedlám, ovociu a ovocným šťavám (dopoludnia uprednostníme ovocie zo stromu, popoludní zeleninu, ktorá rastie v zemi).
  2. Nápoje by ste nemali sladiť cukrom, prednosť majú prírodné sladidlá, napríklad sladká tráva- stévia, prípadne med. Potraviny si vyberajte starostlivo a múdro.

Zodpovednosť voči zdraviu

Ak chcete naozaj schudnúť musíte sa rozhodne viac pohybovať a racionálnejšie sa stravovať dlhšiu dobu, resp. úplne zmeniť svoje návyky stravovania. 

Neviete si rady? Ak nezvládate situáciu vo vlastnej réžii, môžete si nechať poradiť odborníkmi – výživovými poradcami. Slobodnú vôľu má každý vo vlastných rukách. Trvalá zmena stravovacích návykov je určite správna cesta.

Zbaviť sa nadváhy, skôr ako prídu zdravotné problémy je nie len múdre, ale aj zodpovedné voči svojmu zdraviu.


Prečítajte si aj tento článok:

Začnite boj s kilami cez víkend!