Tieto potraviny robia vašu pleť staršou

Zo všetkých potravín, ktoré sú nám k dispozícií, existujú i také, ktoré urýchľujú proces starnutia našej pleti a zubov. Hovorí sa im aj „vek urýchľujúce potraviny“. Tieto plodiny je preto nutné konzumovať s mierou, aby sme vyzerali primerane svojmu veku alebo veku, na ktorý sa cítime.
Zdroj foto: Shutterstock.com

Cukrovinky a sladké

Preťaženie organizmu cukrom môže naštartovať proces nazývaný glykácia. Znamená to, že keď budete jesť viac cukru ako dokážu vaše bunky spracovávať, nadbytočný cukor sa začne miešať s bielkovinami a dôjde ku pokročilej glykácií. Vplyvom tohto procesu môže dôjsť až ku poškodeniu kolagénu pokožky, ktorý predstavuje proteín dôležitý pre udržanie pevnej a mladistvej pokožky.

Čo spôsobujú niektoré potraviny v našom organizme?

Alkohol

Zdravá pečeň znamená zdravú pokožku. Ak vaša pečeň funguje dobre, toxíny vplývajú na pokožku pozitívne a vylučujú sa tak prirodzene cez vaše telo. Ale ak toxíny vybudované v pečeni, nie sú správne zadelené, vyvoláva to mnoho problémov spojených s pokožkou ako akné, vrásky a ďalšie.  

Biele víno

Biele víno patrí do špeciálnej kategórie potravín, ktoré spôsobujú poškodenie zubov. Kyselina v tomto type alkoholu škodí sklovine zubov a tie sú potom viac náchylnejšie na tmavé škvrny.

Dôležitá rada: nečistite si zuby hneď po dopití! Čistenie už kyslých zubov môže spôsobiť ďalšie narušenie skloviny, preto je potrebné počkať približne hodinu po dopití posledného pohára a až potom siahnuť po kefke.

Slané jedlá

Mnoho konzervovaných potravín obsahuje veľké množstvo sodíka, ktorý spôsobuje zadržiavanie vody v tele a tým môže vyvolať „nafúknutý“ vzhľad tváre. V prípade, že bojujete s takýmto zadržiavaním vody, môžete vyskúšať nápoj s obsahom kofeínu, ktorý je známy pre svoju schopnosť znižovať opuchy – ak sa však aplikuje lokálne.  

Korenisté jedlá

Pikantné jedlá sa neodporúčajú predovšetkým ženám menopauze. Je to z dôvodu, že korenené potraviny rozširujú krvné cievy a to môže viesť ku škvrnitému a menej mladistvému vzhľadu pokožky týchto žien. Príležitostné kari je v poriadku, no vo väčšom množstve by mohlo vyvolať na koži rozšírené žilky, opuchy či trvalé začervenanie.   

Energetické drinky

Energetické nápoje majú nie veľmi priaznivý účinok na vaše zuby. Štúdie ukázali, že tento typ nápojov narúša sklovinu, zvyšuje kyslosť, čím sú zuby náchylnejšie na nepekné tmavé škvrny. Ak sa však energetických drinkov nechcete vzdať, pite ich s pomocou slamky, čím sa minimalizuje kontakt tekutiny so zubami.


Prečítajte si aj: Čo spôsobujú niektoré potraviny v našom organizme?