Čo môže u vás spôsobovať nadmernú plynatosť?

Téma o ľudských plynoch nie je obľúbeným rozhovorom, ktorý medzi sebou ľudia zvyknú viesť. Hoci to nie je príjemné, je nutné riešiť a liečiť problémy týkajúce sa častých plynov či iných neobvyklých príznakov.

Bolesť brucha Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Vaša baktéria nie je v poriadku

Baktérie slúžia prvotne na kvasenie potravín, ktoré skonzumujeme. Deje sa to prevažne v hrubom čreve, no niektoré baktérie sa môžu dostať aj do tenkého čreva a tento jav sa potom nazýva „prerastanie baktérie v tenkom čreve“. Ak sa baktéria zrazí s potravinou skôr, ako dôjde k jej tráveniu, a začne ju kvasiť, dochádza k vypúšťaniu ľudských plynov. Ak sa plyn vyprodukuje ešte v čreve, má tendenciu pohybovať sa systémom smerom dole a spôsobovať nadúvanie.

K nerovnováhe baktérií môže dôjsť najmä vtedy, ak bol človek v poslednom čase chorý. U mnohých ľuďoch, ktorí majú črevnú chrípku alebo infekciu, dochádza k zmene mikroflóry v čreve a v dôsledku toho ich telo môže produkovať viac plynov ako je bežné.

Ako liečiť bakteriálnu nerovnováhu? Môžu sa nasadiť antibiotiká a rovnako i diéta s nízkym obsahom kvasiteľných sacharidov, ktoré obsahujú potraviny ako fazuľa, šošovica, avokádo, čerešne, slivky, cibuľa, cesnak a ďalšie.


Prečítajte si aj:

Čo o vašom zdraví prezradí farba, tvar či pach vašej stolice?

2. Rýchle jedenie

Ak sa zvyknete stravovať priam „za behu“, robíte pri tom mnoho iných aktivít alebo často žujete žuvačky, pravdepodobne prehĺtate veľa vzduchu, ktorý sa skladá z plynov. Jednoducho povedané: ak budete vdychovať veľa vzduchu, bude vaše telo produkovať viac plynov.

3. Častá konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov

Možno si poviete, že vy s mliečnymi výrobkami problém nemáte, no to sa zvykne meniť s pribúdajúcim vekom. Váš systém môže zredukovať množstvo enzýmu - tzv. laktátu, ktorého hlavnou úlohou je zabezpečenie trávenia mlieka.

Ako to zistiť? Ak sa váš žalúdok naduje kedykoľvek, keď zjete nejaký mliečny výrobok, je jasné, že treba tento druh potravín obmedziť.

Mliečne výrobky Zdroj foto: Shutterstock.com

4. Máte celiakiu

Ak má vaše telo problémy s niektorým typom potravín, dá vám to vedieť prostredníctvom zvýšenej frekvencie plynov. V takomto prípade môže ísť o poruchy vstrebávania, ktoré sa dejú najmä u celiatikov alebo pri iných autoimunitných ochoreniach. Ak sa u vás objavia takéto príznaky, je nevyhnutné navštíviť lekára.

5. Vaše hormóny sa menia

Ak ste vo fáze menopauzy alebo máte zdravotný problém, pri ktorom sa redukuje počet hormónov, vaše telo môže „zosilniť“ niektoré iné prejavy fungovania – najčastejšie je to zvýšenie plynatosti. Nie je jasné, či za to môže estrogén alebo progesterón, no tak či onak je potrebné začať pravidelne cvičiť, vďaka čomu sa vaše črevá uvedú do pohybu.

6. Vaše telo je jednoducho citlivé na ľudské plyny

Niektorí ľudia môžu byť viac citliví na normálne množstvo plynov, ktoré ich telo produkuje. Väčšinou je to sprevádzané príznakmi ako časté nadúvanie alebo bolesti pri úniku plynov. Ak máte podozrenie, že to môže byť aj váš prípad, navštívte lekára, aby zmiernil vaše príznaky.


Prečítajte si aj:

Čo o vašom zdraví prezradí farba, tvar či pach vašej stolice?

RNG

Clanok spomina bakterie v crevach, enzymy, ale nespomina kyseliny v zaludku.
Kyseliny v zaludku, ked su v nedostatku, tak dovolia kvasenie a hnitie potravin uz v zaludku a takto nakvasenuy a nahnity obsah sa dostava do criev, kde proces pokracuje a casto potlaci uzitocne bakterie v crevach, probiotika, co vedie k hromade zdravotnch problemov.
V prvom rade bez kyselin je slaby traviaci proces a pre to slaba absorbcia potrebnych zivin.
V druhom rade ked sa pokazi probioticka flora v crevach, nastahuju sa tam rozne neziaduce mikroby, ktore otravuju telo a nicia creva. Vedie to k IBS, Crohnovej chorobe az ulceraticnej kolitide.

EvkaMIMI

Mne pomáha na tráviace problémy Fatra... aj na záhu, aj na iné problémy, keď jednoducho nesadne jedlo alebo nesprávne trávi. Nie som moc zástancov liekov, takže toto mi príde ako fajn riešenie. Nech už sme pojedli čokoľvek, vždy sa to dá neinvazívnou a prírodnou cestou zachrániť.

Gima

Psylium indicka vlaknina prečistí creva. Zvýšenu plynatosť spôsobuje fazula, kapusta a brokolica. Acidofilne mlieko pomôže pri takychto problemoch, taktiež pomaha na rano jogurt, ktory neutralizuje kyseliny v žaludku.