Ako si správne vybrať športovú obuv alebo prečo sa neoplatí cvičiť v bežeckých topánkach?

Keď pôjdete nabudúce na tréning do posilňovne, pozrite sa, čo majú na nohách ostatní športovci. Niektorí budú mať asi špeciálnu tréningovú obuv, ale mnohí budú mať určite bežecké tenisky, čo je ale zle. Pretože nie na každý šport sú vhodné rovnaké topánky.

Bežecké topánky sú skonštruované pre úplne iný pohyb. Cvičenie v nich je menej efektívne a v porovnaní s tréningovou obuvou tiež menej bezpečné. Predstavte si, že by ste sa chceli vydať na cestnom bicykli do terénu. Nadreli by ste sa. Nie je to preto, že by cestný bicykel bol zlý, ale jednoducho bol skonštruovaný k niečomu inému. Tak nejako to funguje aj u športových topánok.

Teda mať viac typov tenisiek nie je rozmarnosť, ale nutnosť.

3 dôvody, prečo by sa nemalo cvičiť v bežeckých topánkach

1. Správna technika

Na prvý pohľad sa to zdá neuveriteľné, ale aj topánky skutočne môžu mať vplyv na to, či konkrétne cvičenie vykonávate správne. Už sa mi ako trénerovi stalo, že môj zverenec nebol schopný urobiť správne drep, ale keď som ho vyzul z jeho super tlmených bežeckých topánok, tak zrazu žiadny problém nemal.

Často sa stretávam s tým, že ľudia vykonávajú cvičenie technicky zle alebo v ňom jednoducho nemôžu pokračovať. Málokedy ale hľadajú príčinu v zlej zvolenej obuvi. Z toho tiež vyplýva, že cvičenie v správnych teniskách dovoľuje lepší rozsah pohybu. Potom sa vykonáva správne a je samozrejme oveľa efektívnejšie.

2. Prevencia pred úrazom

Že dobré topánky pri behu sú základnou ochranou vašich kĺbov, chrbta a podobne, už väčšina ľudí vie. Rovnako je to aj pri cvičení. Bežecká topánka bola skonštruovaná na dopredný pohyb, pri ktorom bežec väčšinou dopadne na pätu a následne sa jeho chodidlo odvalí na špičku, z ktorej sa zase odrazí. Má poskytovať kvalitné tlmenie a podporovať bežecký krok.

Pohyb pri cvičení ale zďaleka nie je tak jednoduchý. Topánka (a noha v nej) musia zniesť väčšiu záťaž, navyše sa pohybujete všetkými smermi, skáčete, prudko brzdíte. Tréningové topánky preto musia byť oveľa všestrannejšie ako bežecké. Práve preto, aby bolo možné všetky cvičenia vykonávať dôkladne, správne a vyhli ste sa tak bolesti kolien alebo chrbta.

3. Lepšia stabilita

Pri tréningu potrebujete stabilitu. Bežecká topánka to jednoducho neposkytuje. Ak robíte napríklad drep so závažím, všetky tlmiace vrstvy bežeckej topánky sa začnú rôzne krútiť a neprirodzene stláčať. Tréningové topánky musia nohám poskytnúť oporu a stabilitu. Pri cvičení so závažím sa noha nesmie prepadať. U tréningovej topánky by bolo tlmenie nadbytočné, pretože by komplikovalo správne vykonávanie cvičení, pri ktorých potrebujete pevnú oporu.

Ako si správne vybrať a kúpiť športovú obuv?

V súčasnom svete sa športová obuv podobne ako všetky športové odvetvia posúva dopredu vďaka novým technológiám výroby. Najdôležitejšími parametrami správnej športovej obuvi sú funkčnosť, ľahkosť, odolnosť a výdrž. Všetky tieto parametre sú vytvárané už pri výrobe. Pomôcť im k dlhšej životnosti môžete šetrným zaobchádzaním a správnou voľbou ochranných náterov.

Rozdelenie športovej obuvi

Športová obuv nájde svoje uplatnenie v športe, ale aj v bežnom živote. Rozdeľuje sa na bežecké, futbalové, halové (indoor), cyklistické, tenisové, lyžiarske topánky a topánky na osobitné použitie (vodné a bowlingové). Každá z týchto kategórií potrebuje pre svoju správnu funkčnosť rôzne typy jednotlivých komponentov a materiálov, z ktorých je daná športová obuv vyrobená.

Cyklistická obuv

Cyklistické topánky alias tretry sú typické pre svoju ľahkosť, vetrateľnosť a spodný zámok, ktorý po zacvaknutí do pedálu na bicykli napomáha prenosu maximálnemu účinku vytvorenej sily do rýchlosti bicykla.

Halová obuv

Halová "indoorová" obuv je špeciálna obuv pre suché prostredie telocviční, hál a fitness priestoru. Jej špecifikum je v svetlej podrážke, ktorá by nemala na parketách či iných povrchoch, ako je guma, zanechávať farbivo. Indoorová obuv je vhodná pre všetky typy halových športov. Rozdiely sú v praktickom použití. Topánky na halový futbal majú tvrdšiu špičku, aby kontakt s loptou nebolel futbalistu. Oproti tomu topánky na florbal majú priehlavkovú a špičkovú časť mäkkú. Tento druh haloviek sa dá použiť aj pre športy ako sú basketbal, volejbal, squash, badminton, aerobic alebo ľahká atletika.

Bežecká obuv

Obuv pre bežecké disciplíny má najväčšie nároky na mäkký dotyk a odraz. Pri behaní na tvrdých povrchoch najviac trpia kĺby. Tento problém musia bežecké topánky odstrániť pomocou tlmenia dopadu a pevnému sedu topánky na nohe. Bežecké topánky nájdu svoje uplatnenie aj v iných športoch na rôznych typoch povrchov. Špeciálnym druhom bežeckých topánky je obuv crossová, ktorá má v podrážke väčšiu vzorku pre dokonalý dotyk podrážky s mäkším podkladom.

Pretekárske bežecké topánky majú výrazné farby a už tým vo vás vyvolávajú pocit, že toto sú tie najlepšie topánky na behanie. Kľúčová je predovšetkým hmotnosť, ktorá môže byť v porovnaní s objemovými modelmi až polovičná. Ruka v ruke s ňou ide aj nižšia miera tlmenia, vyššia dynamika, ľahší a priedušnejší zvršok.

Nič však nie je zadarmo a tienistou stránkou pretekárskych topánok je ich výrazne nižšia životnosť. Pretekarské topánky vydržia len zlomok toho, čo by zvládla tlmená objemovka.

Tretry ocenia najmä závodníci. Ide o topánky, ktoré majú v podrážke klince, aby sa pomocou nich mohol bežec dobre odraziť. Tretry dobre využijete na dráhe alebo v teréne.

Futbalová obuv

Futbalová obuv, alias kopačky sa vyrába podľa niekoľkých odvetví. Delia sa na lisovky, turfy a kolíky. Lisovky sú kopačky s lisovanými špuntmi. Ich rozosiatie na podrážke je rôzne, záleží na výrobcovi. Ideálne sú na suché prírodné podklady alebo umelé trávniky. Turfy sú kopačky s výrazne členitým usporiadaním vzorov. Použitie je na tvrdý povrch a umelý trávnik. Kopačky s kolíkmi sú typ kopačiek, pri ktorom sú kolíky vyrobené z tvrdeného plastu alebo kovového materiálu.


Jednotlivé druhy športových topánok si môžete pozrieť v galérii nižšie.


Starostlivosť o športovú obuv

Starostlivosť o obuv je dôležitou zložkou ich životnosti. Najčastejším poškodením je pošliapaná päta kvôli nedostatočnému rozviazaniu šnúrok. Občas je nutné ju vyčistiť od bahna, kamienkov či prachu. Použitú obuv je nutné nechať vyschnúť, nie nechávať v batohu - vtedy môže vzniknúť pleseň. Životnosť akejkoľvek obuvi ovplyvní aj správna impregnácia. Oplatí sa takisto dbať aj o správne vložky do topánok – športové alebo aspoň ortopedické.


Prečítajte si aj tento článok:

Začnite trénovať s bežeckými hodinkami