Nová mobilná aplikácia záchranárov, ktorá môže zachrániť život

Privolať pomoc je odteraz jednoduchšie. Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR pripravilo a uviedlo do praxe novú bezplatnú mobilnú aplikáciu 155.sk. Dokáže vás lokalizovať a zaslať núdzovú správu.

Aplikácia je zdarma a funguje na celom území Slovenska. Uľahčí privolanie si pomoci v mnohých prípadoch a pomôže tak zachrániť to najcennejšie, čo máme - život.

Ako aplikácia funguje?

Stačí podržať ikonu tlačidla po dobu štyroch sekúnd a aplikácia spojí volajúceho s operátorom tiesňovej linky 155. Ten dostane informácie o zdravotnom stave volajúceho a súradnice miesta, kde sa nachádza.

„Aplikácia je priamo prepojená so systémom a operátor má potrebné informácie o pacientovi vopred, vidí ich a vie s nimi pracovať. Vďaka moderným technológiám sa k pacientom dostane pomoc rýchlejšie a efektívnejšie,“ vyjadril sa riaditeľ Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR, Juraj Hrehorčák.

Stlačením tlačidla môžete odoslať núdzovú správu. Spôsob je jednoduchý - vybrať zo zoznamu aktuálne zdravotné ťažkosti a správu odoslať.

Aplikácia podporuje aj možnosť priamo volať Horskú záchrannú službu, v tomto prípade však tiesňová linka 155 kontaktovaná nie je. Obsahuje manuál prvej pomoci, zoznam nemocníc a ďalšie čísla tiesňových liniek na území SR s možnosťou okamžitého spojenia.


Pozrite si tiež:

Telefonické linky pomoci, ktoré by ste mali poznať


Kedy pomôže táto aplikácia?

Aplikácia 155.sk dokáže lokalizovať miesto, kde sa nachádza volajúci a pre nepočujúcich ponúka možnosť zaslať núdzovú správu. Pomôže v prípadoch, keď sa volajúci napríklad zraní v neznámom teréne, či dopravnej nehode a nedokáže presne určiť kde je, prípadne nemôže kvôli zdravotnému hendikepu rozprávať alebo nepočuje. Je to užitočná pomôcka, ktorá môže zachrániť zdravie a život.

Mobilná aplikácia záchranárov

aplikácia 155.sk | Zdroj: súkr.archív

Ako získať aplikáciu?

Aplikáciu je možné stiahnuť do dotykového telefónu na Google Play a App Store. Ihneď po stiahnutí je potrebné zadať telefónne číslo a potvrdiť aktivačný kód, doručený v SMS. Ďalej treba povoliť prístup k polohe GPS, SMS, internetu a detailne vyplniť profil užívateľa s údajmi o zdravotnom stave.

„Operátor tiesňovej linky 155 tak dostane potrebné informácie, ak je volajúci napríklad cukrovkár, alergik, prípadne trpí vysokým krvným tlakom. Pomôžu mu pri zhodnotení aktuálneho zdravotného stavu a vyslaní záchranárov,“ povedala hlavná operátorka Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR, Ľuboslava Pekárová.

Pri stiahnutí aplikácie je dôležité vyplniť údaje o kontaktnej osobe. Blízki volajúceho potom dostanú mailovú informáciu o tom, že dotyčný kontaktoval tiesňovú linku 155.


Viac informácií o tom, ako funguje aplikácia, nájdete na webe Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby.