Prelomový výskum vaginálneho mikrobiómu: Každá žena má svoju vlastnú personalizovanú verziu mikroorganizmov!

Jednou z dôležitých skupín mikroorganizmov, vyskytujúcich sa v ženskej vagíne, je Lactobacillus. Druhy baktérií z rodu Lactobacillus totiž produkujú veľké množstvo kyseliny mliečnej, ktorá chráni vagínu pred škodlivými infekciami.
Prelomový výskum vaginálneho mikrobiómu

pickrepo.com | Zdroj: Flickr.com

V posledných rokoch sa uskutočnilo veľa výskumov o baktériách nájdených v našom tráviacom trakte. V našich telách sa nachádzajú aj ďalšie mikróbiómy, ktorých regulácia je pre naše dôležitá.

Vaginálny mikrobióm hrá pravdepodobne kľúčovú úlohu napr. pri bakteriálnej vaginóze, sexuálne prenosných infekciách, pri problémoch v tehotenstve, ale napríklad aj pri predčasnom pôrode.

Na lepšie pochopenie, a teda aj na liečbu týchto zdravotných problémov, tím vedcov z University of Maryland School of Medicine (UMSOM) vytvoril prvý katalóg génov z mikróbov (pomenovaný VIRGO), ktoré obývajú ženskú vagínu.

Publikované informácie, budú slúžiť ako pohodlná referenčná databáza pre výskumných pracovníkov, zaoberajúcich sa otázkami zdravia žien.

Vedci odhadujú, že ich databáza obsahuje asi 95% všetkých génov nachádzajúcich sa vo vaginálnych mikrobiómoch žien, a je využiteľná pre populácie zo Severnej Ameriky, Afriky a Ázie.

Tento prelomový výskum poskytuje vedcom, ktorí sa zaoberajú kľúčovými zdravotnými problémami žien, silné a verejne dostupné nástroje,“ uviedol dekan univerzity, ktorá výskum uskutočnila.

Mikroorganizmy v ženskej vagíne

Ako sa uvádza v štúdii publikovanej v Nature Communications, hlavná autorka Dr. Bing Ma, vedecká pracovníčka na Katedre mikrobiológie a imunológie Ústavu genómových vied v UMSOM, a jej kolegovia, použili prvý katalóg génov na to, aby charakterizovali obsah génov bežne sa vyskytujúcich druhov baktérií vo vagíne.

Prekvapivo zistili, že baktérie boli geneticky rozmanitejšie, ako sa pôvodne myslelo, pričom každá žena mala svoju vlastnú personalizovanú verziu mikroorganizmov.

Jednou z dôležitých skupín mikroorganizmov vyskytujúcich sa v ženskej vagíne je Lactobacillus. Druhy baktérií, ako sú Lactobacillus crispatus, L. gasseri a L. jensenii, produkujú veľké množstvo kyseliny mliečnej, ktorá chráni vagínu pred škodlivými infekciami.

Vedci už vedeli, že optimálny vaginálny mikrobióm zahŕňa kombináciu rôznych druhov Lactobacillus. Táto štúdia však ukázala, že optimálny mikrobióm obsahuje nielen rôzne druhy, ale aj niekoľko kmeňov toho istého druhu.

Sila pochádza z jedinečných funkcií rôznych kmeňov, ktoré spolu pracujú v malej komunite.

Okrem pomoci pri riešení zdravotných problémov žien, môže byť nástroj VIRGO podľa tímu vedcov užitočný aj v otázke vyváženia mikróbov.


Mohlo by vás zaujímať:

Toto po sprchovaní nerobte, vašej vagíne to škodí!

6 zásad, ako sa správne starať o svoju vagínu