Pestrý cestovinový šalát so sezamovými semienkami

Základné suroviny tohto pokrmu - zelenina a celozrnná cestovina ho predurčujú medzi zdravé jedlá. Vylepšiť ho ešte môže sezam. Dostupné zdroje uvádzajú, že obsahuje 20% bielkovín, 50% rastlinných tukov, 16 % sacharidov a 9 % vlákniny.

Z vitamínov sú zastúpené: vitamín B1, B2, B3 a vitamín E. Navyše má vynikajúce minerálové zloženie. Obsahuje vápnik, horčík, železo, zinok, draslík, fosfor. Jeho zloženie ho predurčuje k prevencii i liečbe mnohých ochorení. Napríklad vysoký obsah vitamínov skupiny B (B1, B2, B3), horčík a fosfor robia z neho pomocníka pri depresii a neuróze. Vysoký obsah zinku podporuje zase imunitu a metabolizmus.

Čo budeme potrebovať?

  • 300 g celozrnných cestovín
  • 3 cibule
  • 3 ks zeleninovej papriky – zelená, žltá, červená
  • 1 pór
  • 2 PL oleja
  • 1 PL medu
  • 1 PL vinného octu
  • 3 PL sezamových semienok
  • podľa chuti soľ
  • mleté čierne korenie

Postup

Zeleninu si očistíme, umyjeme. Cibuľu nakrájame na mesiačiky, papriku na užšie pásiky a pór na kolieska. Na panvici ohrejeme olej a pridáme zeleninu. Dusíme asi 5 minút, potom podlejeme vývarom a dusíme asi ďalších 5 – 10 minút. Medzitým si uvaríme cestoviny, prelejeme ich nálevom z vinného octu, medu, soli a korenia. Pridáme udusené zeleninu a dobre premiešame. Servírujme s nasucho opraženými sezamovými semienkami.