Pre tieto benefity sa oplatí behať

Táto pohybová aktivita zažíva v posledných rokoch veľký boom, behajú dospelí, deti i dôchodcovia. Pýtate sa prečo? Možno v nasledujúcich riadkoch nájdete tú najlepšiu odpoveď a začnete aj vy. Alebo sa zas a znova utvrdíte v tom, že behanie je jednoducho viac než len šport.

Zrýchli sa vám metabolizmus, spevní telo a prebytočný tuk zmizne

Tí, čo behajú dlhodobejšie, určite potvrdia, že dokážu zjesť viac jedla ako iní ľudia a strávia to za oveľa menší čas ako nešportovci. Zatiaľ čo ľudia s nedostatkom pohybu jedia nárazovo 2-3 krát za deň, športovci si zvykli na pravidelný prísun jedál niekedy až 5-6 krát denne, pretože ich metabolizmuspracuje na plné obrátky a telo si pýta vynaloženú dávku energie späť. A to všetko bez rizika, že by pribrali. Jedlom totižto pomáhajú formovaniu svalstva.

Nie je to záležitosť zopár dní, skôr mesiacov, nemyslite si, že ak si párkrát pôjdete zabehať, dostavia sa výsledky, to nie. Ale ak stavíte na pravidelnosť a tréningy budú premyslené, možno po polroku uvidíte výraznejšiu zmenu. Tuk z brucha, zadku či stehien sa spáli a vy môžete začať formovať svalstvo.

Ramená, stehná a lýtka sa vám síce mierne rozšíria, ale to všetko len preto, aby dostali priestor svaly. A je len na vás, do akej miery to povolíte.


Prečítajte si tiež:

Viete, ako beh vplýva na váš organizmus?


Budete šťastní len tak...

Vyzerá to nepochopiteľne, ale za tento stav môže veľké množstvo endorfínov, ktoré sa pri nadmernej telesnej záťaži vylučujú do krvi. V tomto je behanie magické, úplne sa zničíte, ale popritom vám to stále nedochádza, a keď napokon zastavíte, ste vysmiati a plní energie, hoci ste zo seba vydali maximum. Je to stav, kedy je človek v akomsi svojom vákuu a hlava hovorí niečo úplne iné ako zvyšok tela. A možno práve v tejto chvíli objavíte skutočný rozmer šťastia. Je to jednoduchšie než ste si mysleli...

Keď zamakáte, môžete dosiahnuť veľké úspechy

Možno si hovoríte, že na beh vôbec nemáte talent. No existuje veľa špičkových atlétov, ktorí majú svoje víťazstvá doslova vydreté. Pretože pravidelný tréning, motivácia a stanovenie svojho cieľa tvoria viac ako polovicu úspechu. A keď sa veľmi chce, všetko sa dá.

Skúste nebehať len tak pre seba, ale prihláste sa i na konkrétne súťaže, ktoré budú pre vás posunom vpred. Nie je nič krajšie, ako nechať sa "vyhecovať" atmosférou takéhoto podujatia a vydať zo seba maximum. Ak vám pretek vyjde, zvýšite si sebavedomie, zlepšíte bilanciu a vaše hranice sa opäť o niečo posunú.

Beh pomôže i v živote

Váš organizmus sa vďaka pravidelným tréningom naučí lepšie zvládať záťaž ako fyzickú, tak i psychickú. Jednoducho povedané, zlepší sa vám imunita, choroby sa vám budú vyhýbať a taktiež sa vaša pevná vôľa a disciplína prejavia aj v iných situáciách, keď ich budete potrebovať.

A že sa niečo nedá, to už poviete ozaj len málokedy.

S behom zmeníte svoj životný štýl

Kto raz začne behať, postupne podvedome mení aj všetko ostatné (životosprávu, voľnočasové aktivity, prístup). Základným krokom je už len to, že si dokážete v rámci týždňa vždy nájsť čas na behanie. Takisto sa menia vaše požiadavky na stravu, pretože pri behaní zistíte najlepšie, ako vaše trávenie funguje, čo vám vyhovuje a čo nie.

Ten, kto si takto pravidelne "vyvetrá hlavu", sa navyše potom dokáže lepšie koncentrovať a zvládnuť viac vecí než ľudia bez podobnej aktivity. Takíto ľudia sú potom aktívnejší a húževnatejší i v iných smeroch.

Uvedomíte si, aký dôležitý je oddych a regenerácia, lebo vidíte, ako vaše telo reaguje po prebdenej noci a naopak, po víkende vo wellness.


Prečítajte si aj tento článok:

Takto vplýva beh na váš organizmus