Ako si správne rozvrhnúť jedlo počas dňa, ale aj noci?

Človek je súčasťou prírody, a preto aj fyziologické procesy, ktoré v ľudskom tele prebiehajú, sú z veľkej časti ovplyvnené vonkajšími podmienkami. Každý jedinec má v sebe biologické hodiny, ktoré sa riadia ročným obdobím, počasím, ale aj striedaním dňa a noci.

V minulosti ľudia svoje biorytmy rešpektovali, pretože im ani nič iné neostávalo. So západom slnka chodili spať, s jeho východom sa prebúdzali. Dnes, kedy si môžeme večer svietiť žiarovkami, pracujeme na smeny a svoj program dňa podriaďujeme práci, niet divu, že sú vnútorné hodiny zmätené a ľudia majú potom rôzne zdravotné ťažkosti, problémy so spaním, ale aj s hmotnosťou. Je jasné, že každý nemôže podriadiť svoj režim stravovaniu, ale je dobré vedieť, ako sa stravovať počas dňa či noci tak, aby vnútorné pochody vo Vašom tele boli čo najmenej narušené.

Raňajky sú základ

To, že by mal každý ráno raňajkovať, nie je výmyslom módnych časopisov a výživových poradcov, ale úplnou nutnosťou pre naštartovanie metabolizmu a doplnenie živín, ktoré telo počas spánku vyčerpalo. Prirodzenosťou človeka je aktivita v dopoludňajších hodinách, takže aj najväčší energetický prísun by sme mali mať práve v prvej polovici dňa. To, čo zjete ráno a počas dopoludnia, má šancu Vaše telo stráviť, bez toho aby si ukladalo tukové rezervy. Či raňajkujete ihneď po prebudení, alebo až o trochu neskôr, záleží len na Vás, ale raňajky v žiadnom prípade nevynechávajte. Na prípravu sendviča či ovocného smoothie nepotrebujete viac ako päť minút, preto žiadne výhovorky typu "raňajky nestíham" jednoducho neprejdú.

Dôležitá je pravidelnosť

Približne tri hodiny po prvom jedle zaraďte dopoludňajšiu desiatu. Organizmus je najviac aktívny, preto potrebuje prísun energie. Ovocie, sušienky či jogurtový nápoj môžete zjesť aj popri práci. Pokračujte potom obedom opäť po cca troch hodinách. Aby však nedošlo po obede k útlmu, vynechajte z neho jednoduché cukry aj sladkú bodku na záver, aby sa nerozkolísala hladina krvného cukru.

Príprava na odpočinok

Popoludní a večer sa snažte obmedziť konzumáciu sacharidov celkovo - Vaše telo sa večer začína pripravovať na odpočinok a toľko energie už nepotrebuje. Naopak dopĺňajte bielkoviny, aby ste počas večera a noci zaistili svalom dostatok živín pre regeneráciu. Zabudnite na populárne odporúčanie nejesť napr. po piatej alebo šiestej hodine večer, keď idete spať o jedenástej. Vaše telo by začalo hladovať a pri prvej príležitosti by si uložilo tukové zásoby na "horšie časy".

Práca v noci nie je prirodzená

Ak pracujete na smeny a chodíte do práce na noc, platia rovnaké pravidlá. Organizmus chce v noci spať a je v útlme, ale aj na nočných smenách jesť človek musí. Zamerajte sa opäť na bielkoviny. Jedzte po troch hodinách, vyhýbajte sa sladkostiam a nedoplňujte energiu ani nadmerným množstvom kávy. Práca na zmenu je pre človeka neprirodzená, preto je nutné plánovať jedálniček o to starostlivejšie.


Prečítajte si tiež:

Prekvapivé výhody, prečo sa najesť aj v noci

Trápi vás nočné vyjedanie chladničky?

Za tehličky na bruchu môže pravidelné stravovanie


Zamyslite sa nad Vaším programom a vypátrajte, ktorá denná či nočná doba je pre Vás najviac riziková. V prípade, kedy zistíte, že sú medzi jedlami dlhé pauzy, vybavte sa jedlom (ovocím či zeleninou nakrájanou v krabičke, kefírom, jogurtový nápojom), ktoré môžete konzumovať aj na cestách v aute alebo v situáciách, kedy nemôžete prácu prerušiť.

Ďalšie novinky a zaujímavosti v oblasti zdravia, krásy a životného štýlu nájdete TU. Čítajte a buďte informovaní o všetkom čo Vás zaujíma.