Turistika - pohybová činnosť prospievajúca telu i duši

Pešia turistika je najjednoduchšou formou aeróbneho cvičenia a Slovensko je na ňu ako stvorené. Chôdza patrí medzi základné ľudské lokomočné činnosti. V poslednej dobe je však veľmi zanedbávaná. Ľudia väčšinou využívajú na prepravu motorové vozidlá, kvôli čomu im klesá fyzická kondícia.

Turistika nevyžaduje žiadne špeciálne vybavenie ani vedomosti. Túto činnosť môžete v podstate vykonávať kdekoľvek a kedykoľvek. Turistika využíva prirodzený ľudský pohyb, ktorý fyzicky zaťažuje celý organizmus, a zlepšuje tak zdravie i fyzickú kondíciu.

Zdravotné aspekty pešej turistiky

Turistika je jednou z prevencií voči vzniku civilizačných ochorení: srdcovo-cievnych ochorení, cukrovky II. typu a nadváhy. Aeróbne aktivity, trvajúce dlhšie ako 20 minút a v strednej intenzite zaťaženia vedú k zlepšeniu srdcovej aktivity, poklesu krvného tlaku, zvýšeniu efektivity transportu kyslíka do tkanív a k lepšiemu spaľovaniu tukov v organizme.

Turistika je ideálnym spôsobom pre odbúravanie nadbytočného telesného tuku, avšak treba aj zmeniť životný štýl a stravovacie návyky. Človek spáli na turistike 350-450 kalórií za hodinu, závisí to od rýchlosti a druhu terénu. Okrem chudnutia sa dá turistikou aj poriadne zaposilňovať. Pešia turistika významne posilňuje pohybový aparát dolných končatín.


Prečítajte si tiež:

Ultra behy - dokonalosť alebo bláznovstvo?


Sloboda a voľnosť bez hraníc

Je len na vás, akú trasu si zvolíte, aké tempo si určíte, akú dobu, deň a obdobie si vyberiete. Cestujete na vlastnú päsť a neobmedzený nikým a ničím.

Pokoj a odpočinok pre telo i dušu

Tento šport prináša pokoj do našich duší. Umožňuje si odpočinúť, počas chôdze vnímať vôňu a krásy prírody, nadýchať sa z plných pľúc čerstvého vzduchu a samozrejme zlepšiť našu kondíciu.

Pre turistických nováčikov je dôležité aktívne chodiť na prechádzky a na výlety. Niekedy stačí aj jednoducho vystúpiť z dopravného prostriedku o niekoľko zastávok skôr a postupom času zvyšovať tempo či vzdialenosť. Telesná záťaž by však mala zodpovedať zdravotnému stavu jedinca.

Vybavenie pre turistiku

Obuv

Obuv na pešiu turistiku by mala najmä dobre sedieť a netlačiť. Má byť vyrobená z priedušných materiálov a nemala by prepúšťať vodu.

Oblečenie

Oblečenie v prírode s premenlivými podmienkami by malo byť vyrobené z funkčných materiálov. Vhodná je skladba oblečenia z dvoch a viacerých vrstiev, ktoré je možné podľa počasia obliecť alebo vyzliecť. Platí, že oblečenie musí byť pohodlné.

Batoh na turistiku

Batoh je neodmysliteľnou súčasťou vybavenia turistu.

Batohy delíme podľa objemu na:

Malé batohy s objemom do 30 litrov – tieto batohy sú určené pre menej náročné výlety. Jednodenné vychádzky, jednoduchú víkendovú turistiku, či denné používanie. Ide o mestské batohy určené pre každodenný život.

Stredné batohy s objemom 30 až 50 litrov – sú určené pre náročnejšie víkendové až týždenné akcie, kde je nutné pribaliť ďalšie vybavenie, ako je napríklad stan a spacák.

Veľké batohy s objemom 50 až 75 litrov – sú určené pre viacdenné náročnejšie akcie mimo civilizácie, pre zimné akcie či expedície.


Prečítajte si aj tento článok:

Ultra behy - dokonalosť alebo bláznovstvo?

jessica19566

ja som zhanala tiez batoh, skor tak na vychadzky, vylety, nez priamo turistiku :) nasli sme na najkufre znacku Travelite, a je super:)

Tyna_Mal

My máme chôdzu veľmi radi :-) . Celá rodina chodíme na prechádzky po lese, na hory atď. Deti sú zvyknuté chodiť už od malička, akurát trasy vyberáme tak, aby to zvládli. S manželom sme si kúpili nové topánky z www.protrek.sk tohto roku sme toho s nimi už veľa ušli :-) .

shandrika

ja sice rada chodim na prechadzky vseobecne, ale s mojim muzom turistiky nedavam :D on necaka, ide si svoje tempo a mozem povedat, ze nie je pomale :D uz som sa aj parkrat stratila :D:DD