Fotodermatóza, alebo keď je slnko nepriateľom

Dnes už je bežne známe, že UV žiarenie predstavuje pre človeka veľké nebezpečenstvo. Rôzni ľudia reagujú na slnečné žiarenie rôzne citlivo, no vo všeobecnosti platí, že každý sa musí pred slnkom dostatočne chrániť.

alergia na slnko

Zdroj foto: Shutterstock.com

Medzi najčastejšie prejavy citlivosti patrí začervenanie kože, spálenie a šúpanie kože, tvorba svrbiacich vyrážok, pľuzgierikov, či koprivka. Práve vyrážky, koprivka, pľuzgiere až červené opuchnuté „mapy“ patria k intenzívnejším prejavom reakcie na slnko. Ide o typické prejavy fotodermatózy, ľudovo nazývané aj ako „alergia na slnko“.

Ako sa bezpečne opaľovať?

Fotodermatóza však nemusí mať len alergickú podstatu. Možno ju definovať ako „kožné ochorenie na podklade zvýšenej citlivosti kože na slnečné svetlo, často podmienené prítomnosťou ďalších senzibilizujúcich látok“ (látky ktoré zvyšujú citlivosť). Podľa toho hovoríme o fotodermatóze fotoalergickej, ktorá má alergickú podstatu a fototoxickej, ktorá naopak nie je alergiou, tzn. imunologické mechanizmy nášho organizmu sa pri nej neuplatňujú.


Prečítajte si tiež:

Pred slnkom vás ochránia aj tieto potraviny

Fotoalergické reakcie na slnečné žiarenie

Fotoalergické reakcie teda vyvoláva samotné UV žiarenie. Reakcia vzniká až po určitom čase od kontaktu kože so slnkom a pripomína ekzém. Medzi najčastejšie fotoalergické reakcie patrí tzv. polyformná svetelná erupcia, vo všeobecnosti nazývaná „slnečný ekzém. Väčšinou sú touto diagnózou postihnuté osoby mladšie, najmä ženy I. a II. fototypu kože (svetlé typy), ale môže sa prejaviť aj u osôb s tmavšou pokožkou. Vzniká v ktoromkoľvek roku života. Najčastejšie sú postihnuté oblasť výstrihu a hornej plochy predlaktia. Objaví sa krupička, svrbivé začervenanie, pľuzgieriky, a to väčšinou až niekoľko hodín, či dní po ožiarení slnkom. U takto postihnutých osôb sa pri opakovanom kontakte so slnkom vytvára sústavne rovnaký druh kožnej vyrážky. Preto sa odporúča nosiť ochranný odev a používať ochranné krémy.

Z ďalších fotoalergických reakcií môžeme spomenúť urticaria solaris. Má formu koprivky, ktorá vzniká už po niekoľkých minútach slnenia v podobe výsevu svrbiacich pupienkov. Tie sa šíria aj ďalej na neopaľované miesta. V ťažších prípadoch vznikajú opuchy sprevádzané nevoľnosťami, bolesťami hlavy, poklesom tlaku až kolapsom. Vyskytuje sa však pomerne zriedkavo, najmä u dospelých.

Fototoxické reakcie na slnečné žiarenie

Fototoxickú reakciu spôsobuje kombinácia UV žiarenia a látok, ktoré organizmus senzibilizujú. Vzniká bezprostredne po slnení len na miestach, ktoré prišli do kontaktu so slnkom (ďalej sa nešíri). Koža zostáva začervenaná a tvoria sa na nej rôzne veľké pľuzgieriky.

Často sa takáto zvýšená citlivosť objaví pri podaní niektorých liekov alebo môže byť podráždenie vyvolané kozmetickými prípravkami, ktoré bežne používame, či niektorými potravinami. Z liekov, ktoré zvyšujú citlivosť pokožky na slnko sú to najčastejšie antibiotiká (najmä sulfonamidy, tetracyklíny a pod.), lieky na vysoký krvný tlak, či lieky proti padúcnici, antireumatiká, upokojujúce lieky, a iné. Preto je dôležité si vždy pozorne prečítať príbalový leták každého lieku, kde sa dajú nájsť informácie tohto druhu.

Čo sa kozmetických výrobkov týka, často vyvolávajú alergickú reakciu parfémy a krémy s kyselinou retinovou, ale aj s obsahom bergamotového, levanduľového a citrusového oleja. To však väčšinou, bohužiaľ, zistíme len na základe vlastných skúseností. K podráždeniu môže prísť aj pri kontakte pokožky s niektorými rastlinami. Napr. obyčajná tráva v kombinácii so slnečnými lúčmi môže vyvolať fototoxickú reakciu (z ďalších rastlín to môže byť petržlen alebo zeler). Väčšinou reakciu podporí vlhká koža (spotená alebo po kúpaní), na ktorú sa ľahko nalepí rastlina. Ide predovšetkým o oblasť dolných končatín, predlaktí, ale aj tváre a krku.

Ako sa chrániť?

  • Vystavovať sa slnku postupne a privykať kožu pomalým zvyšovaním dĺžky pobytu na slnku (nikdy nie medzi jedenástou a treťou hodinou, kedy je pôsobenie slnka najsilnejšie.

  • Používať kvalitnú kozmetiku s vysokým stupňom ochrany proti UVA a UVB žiareniu (UVA žiarenie je zodpovedné za fotoalergické a fototoxické reakcie), resp. používať špeciálne prípravky určené na prevenciu alergie. Zároveň ošetrovať pokožku prostriedkami po opaľovaní.

  • Chrániť sa vhodným odevom, okuliarmi, prípadne slnečníkom.

Literatúra:

Hasová, I. 2013. Keď slnko bolí. [online]. [cit.08.05.2013]. Dostupné na internete: http://www.mediskin.sk/zaz/8.Ked_slnko_boli-

Krížová, N. 2012. Alergia na slnko. [online]. [cit.08.05.2013]. Dostupné na internete: http://www.2012rok.sk/wp/terapia-2/8460-alergia-na-slnko

Sluneční alergie: Jak na ni. 2012. [online]. [cit.08.05.2013]. Dostupné na internete: http://www.proalergiky.cz/magazin/specialy/clanek/slunecni-alergie-jak-na-ni

Velký lékařský slovník. 2013. [online]. [cit.08.05.2013]. Dostupné na internete: http://lekarske.slovniky.cz/pojem/fotodermatoza


Prečítajte si aj tento článok:

Pred slnkom vás ochránia aj tieto potraviny