Toto život ohrozujúce ochorenie postihuje viac ako 250 miliónov pacientov, najčastejšie fajčiarov nad 40 rokov! Trpíte jeho skrytými príznakmi aj vy?

Pri tomto ochorení sa postupne zužujú dýchacie cesty a výdych aj nádych sú pre pacientov čoraz náročnejšie. Svetová zdravotnícka organizácia WHO predpokladá, že v roku 2030 sa CHOCHP stane treťou najčastejšou príčinou úmrtí na celom svete!
žena fajčiaca cigaretu

Zdroj: Pexels.com

Okrem Chronickej obštrukčnej choroby pľúc- CHOCHP totiž vo svete, ale aj na Slovensku, stúpa počet pacientov s ochoreniami ako astma či fibrózy pľúc.

Za vznikom CHOCHP je dlhodobé vdychovanie cudzorodých škodlivín, napríklad pri prácach v bani, tuneloch, textilkách, chemických továrňach alebo pri kúrení uhlím v domácom prostredí.

Prvotnou príčinou je ale vdychovanie dymu z tabakových výrobkov ako sú cigarety, cigary alebo fajky. Odhaduje sa, že na Slovensku trpí chronickou obštrukčnou chorobou pľúc 8 – 16 % ľudí starších ako 40 rokov.

Ako sa CHOCHP prejavuje?

Zmeny na pľúcach a hustý hlien v dýchacích cestách bránia kyslíku dostať sa do alveol (pľúcnych mechúrikov), v ktorých prebieha výmena kyslíka s oxidom uhličitým.

Ako CHOCHP postupuje, človek začne pociťovať problémy – najprv kašeľ, ktorým sa dýchacie cesty snažia zbaviť hlienu, neskôr aj problémy s dýchaním, najmä pri námahe.

CHOCHP je často neliečená, až 54 až 86 % pacientov je nediagnostikovaných alebo chybne diagnostikovaných, pretože pacienti nevedia, a teda ani nepovedia svojmu lekárovi, o výskyte príznakov ochorenia.

Vzhľadom na to, že väčšina pacientov je vo veku 45 rokov a viac, veľa z nich si myslí, že dýchavičnosť je súčasťou starnutia.

Najčastejšie ochorenia zimných mesiacov

Pre chladné mesiace sú typické rozšírené infekcie, ktoré ohrozujú nielen pacientov s CHOCHP, ale aj s inými chronickými ochoreniami, napríklad astmou či rôznymi typmi pľúcnych fibróz.

Infekcie dýchacích ciest sú jedny z najčastejších ochorení človeka, ktoré sa vyskytujú najmä v zimných mesiacoch. Aby sme sa mohli pred nimi účinne chrániť a udržať si tak zdravé pľúca, je dôležité dodržiavať niekoľko zásad.

V období epidémií je kľúčové vyhýbať sa veľkým skupinám ľudí. Ďalšími preventívnymi zásadami by malo byť pravidelné umývanie rúk, ústna hygiena, preventívne prehliadky, fyzická aktivita či dychová rehabilitácia. Chrániť sa pred infekciami môžeme aj prostredníctvom účinnej vakcinácie proti chrípke a pneumokokom,“ vysvetľuje MUDr. Marta Hájková, CSc., MPH.

Ľudí trpiacich CHOCHP trápia hlavne tieto príznaky:

  • Kašeľ– obyčajne je prvým príznakom ochorenia. Väčšinou ide o produktívny kašeľ s vykašliavaním hlienov.
  • Dýchavičnosť a chrapot – zo začiatku sa problémy s dýchaním objavujú len po námahe, napríklad pri chôdzi do schodov, postupne sa však zhoršujú
  • Hlieny –kašeľ obyčajne sprevádza vykašliavanie veľkého množstva hlienov počas dňa.
  • Infekcie dýchacieho (respiračného) systému –najvyššie riziko infekcií hrozí v zimných mesiacoch.
  • Cyanóza – modrofialové zafarbenie kože a slizníc, ale tiež pier, jazyka, líc či spojoviek. Koža, najmä na končatinách, je teplá.
  • Mimopľúcne prejavy CHOCHP – poruchy funkcie srdcovocievneho systému, endokrinného systému, svalového a kostrového aparátu.

Prečítajte si tiež:

Pľúca a proces dýchania

Zápal pľúc (pneumónia): príznaky a liečba