Trpíte "koronasomniou"? Stresujúci život počas pandémie COVID-19 bráni mnohým ľuďom v spánku

Pretrvávajúca pandémia koronavírusu výrazne zasiahla aj kvalitný spánok. Niektorí odborníci preň majú dokonca výraz: „koronasomnia“ alebo „Covid-somnia".
koronasomnia- nespavosť ovplyvnená panrémiou COVID-19

Zdroj: Pexels.com

Čo je "koronasomnia"?

Fenomén "koronasomnie" zasiahol ľudí na celom svete, ktorí prežívajú nespavosť spojenú so stresom zo života počas pandémie.

Štúdia z University of Southampton z augusta 2020 ukázala, že počet ľudí trpiacich nespavosťou sa zvýšil z každého šiesteho na každého štvrtého človeka.

V Číne sa miera nespavosti počas špičky pandémie COVID-19 zvýšila zo 14,6% na 20%. Alarmujúce zvýšenie klinickej nespavosti bolo pozorované aj v Taliansku a v Grécku, takmer 40% respondentov z májovej štúdie hlásilo nespavosť.

Slovo „nespavosť“ bolo v roku 2020 dokonca vyhľadávané Googlom viac ako kedykoľvek predtým.

S pandémiou bojuje aj v novom roku, mesiace sociálneho dištancovania otriasli našimi každodennými rutinami, vymazali hranice pracovného života a vniesli do našich životov neustálu neistotu - s katastrofálnymi následkami na náš spánok.

Naše zdravie a produktivita kvôli tomu môžu čeliť vážnym problémom. Ako píše portál BBC, rozsah problému by však mohol priniesť zmeny a zaviesť nové prvky do spôsobov, ktorými liečime poruchy spánku.

Nespavosť v období pandémie COVID-19

S nespavosťou, či už v období pandémie alebo mimo nej, sa žije ťažko. Neustále problémy so zaspávaním alebo nekvalitný spánok môžu viesť k dlhodobým dopadom na zdravie, vrátane rozvoja obezity, úzkosti, depresií, kardiovaskulárnych chorôb a cukrovky.

Nedostatok spánku, ktorý mnoho zdravotníckych úradov klasifikuje ako menej ako sedem hodín spánku počas noci, ovplyvňuje aj našu prácu.

Na problémy so spánkom môže mať v súčasnosti vplyv viac faktorov. Najskôr boli narušené naše každodenné rutiny a prostredie, takže je ťažké udržať náš cirkadiánny rytmus neporušený.

Za normálnych okolností naše dni prebiehajú podľa harmonogramu budíkov, dochádzania, prestávok a večierok - ale COVID-19 tým všetkým otriasol.

"Stratili sme veľa vonkajších podnetov, ktoré sú prítomné na stretnutiach v kancelárii, plánované obedné prestávky. To, čo robíte [počas práce na diaľku], narušuje biologické hodiny vášho tela, “ hovorí Dr. Steven Altchuler, psychiater a neurológ, ktorý sa špecializuje na spánkovú medicínu na Mayo Clinic.

Ďalej je tu aj otázka pracovného výkonu. Nezamestnanosť v mnohých krajinách je najvyššia za posledné roky, takže nie je prekvapením, že tí, ktorí sú zamestnaní, chcú tvrdo pracovať, aby si udržali svoje zamestnanie.

Problém je v tom, že práca z domu môže zmazať hranice medzi súkromným a pracovným životom, pričom veľa ľudí hlási, že pracujú dlhšie alebo nepravidelne.

Máme tendenciu mať oveľa menej jasné hranice medzi domovom a prácou. Pre mnohých z nás je odchod z „práce v práci“ teraz úplne nemožný a odpojenie od zoznamov úloh a denného stresu v pracovnom dni je ťažšie ako kedykoľvek predtým, " vysvetľuje psychiater.

Dr. Altchuler tiež uvádza, že niektoré problémy so spánkom sa stanú „chronickými a dlhotrvajúcimi“, pretože pandémia v niektorých prípadoch spôsobila oneskorenie liečby. Ľudia vyhľadali lekársku pomoc iba v naliehavých prípadoch.

Nepozerajte správy pred spaním

Odborníci uvádzajú, že je dôležité vyhľadať pomoc, keď problémy so spánkom pretrvávajú. Ak sa tieto ťažkosti nepodchytia v počiatkoch, hrozí riziko, že sa z problému so spánkom stane spánková porucha, teda nespavosť, a na tú neexistuje žiadna rýchla pomoc.

Najbežnejšie liečbou spánkových problémov je kognitívna behaviorálna terapia, ktorá je založená na zlepšovaní "spánkovej hygieny".

Tá zahŕňa napríklad žiadne fajčenie alebo alkohol pred spaním. Ďalšou súčasťou je vycvičiť mozog, aby si spájal postel len so spánkom, teda žiadna práca v posteli.

Dobré je tiež obmedziť sledovanie správ pred spaním, aby ste sa vyhli úzkosti, ktorá vám bráni zaspať, a nepoužívať mobilný telefón.

Praktickým trikom tiež je otočiť hodiny na nočnom stolíku číslicami od seba, aby vás nestresovali, zatiaľ čo sa snažíte zaspať.


Prečítajte si aj:

Depresia, úzkosti aj nespavosť. Viac ako polovica pacientov, ktorí prekonali koronavírus, má po uzdravení psychické problémy!

Nemôžete večer zaspať? Skúste dychové cvičenia