Zakázané pre ľudí, ktorí dodržiavajú bezlepkovú diétu nie sú len obilniny, kde sa vyskytuje glutén, ale aj mnohé výrobky, v ktorých výrobcovia používajú obilniny ako doplnok potraviny. Patria sem napríklad i mäsové a instantné výrobky či dochucovadlá.
Určite to poznáte. Tesné nohavice, sukňa, šaty, a predsa to nemá nič spoločné s väčšou hmotnosťou. Príčinou je nadbytočná voda v tele. Cítime sa nepríjemne, nafúknuté, opuchnuté. Napuchnuté je celé telo, ale najviac to pociťujeme na brušku. Často bývajú opuchnuté aj nohy či oči, najmä ráno po prebudení.
Pri bezlepkovej diéte je dôležité stále sa informovať o novinkách v tejto oblasti potravín. No neplatí to len pri diéte, v poslednom čase pribúda ľudí, ktorí sa sami dobrovoľne rozhodli nejesť lepok v rámci zdravšieho stravovania. Posúďte sami, výrobkov bez lepku je naozaj veľa.
Prečítajte si niečo o definícii bezlepkových potravín a oboznámte sa s niektorými pojmami, ktoré sa v súvislosti s týmto ochorením častokrát skloňujú.
Celiakia je ochorenie charakterizované poškodením tenkého čreva, spojeným so zníženou schopnosťou absorbovať, vstrebávať živiny z čreva. Je to dedičné ochorenie vyvolané intoleranciou gluténu, bilekoviny obsiahnutej v obilninách.