Bolí vás chrbát? Takto si pomôžete

Bolesti chrbta sú veľmi častým dôvodom, pre ktorý vyhľadávame lekársku pomoc. Už dávno nie sú záležitosťou len starších ľudí, v súčasnosti natrafíte v čakárni u doktora aj na mladšie ročníky. Mnohokrát si ani neuvedomujeme, že aj sami dokážeme pre seba urobiť viac než dosť.

bolesť chrbta

Zdroj foto: Shutterstock.com

Podľa štatistík až 80 percent dospelej populácie počas svojho života potrápia bolesti chrbta. Medzi hlavné príčiny patria nehody či úrazy. Okrem toho za ťažkosťami je aj nesprávne sedenie pri počítači, strnulá poloha pri šoférovaní, hrbenie sa pri domácich prácach a nadmerná záťaž.

Bolesti chrbta môžu potrápiť kohokoľvek z nás, niektoré skupiny ľudí sú však predsa o niečo náchylnejšie. Medzi rizikové faktory patrí vek, nadváha či tehotenstvo. Pacienti, ktorí majú fyzicky náročné zamestnanie alebo náročný životný štýl, patria taktiež do ohrozenej skupiny.


Možno máte aj tento problém:

Poškodené medzistavcové platničky

Príčiny

„Najčastejšou príčinou bolestí chrbta sú funkčné poruchy osového skeletu a súvisiacich tkanív, prípadne drobné či väčšie úrazy, niekedy aj z mladosti. Príčinou môžu byť aj rôzne štruktúry nášho tela – svaly, väzy, kĺby, medzistavcové platničky, ale aj ochorenia vnútorných orgánov hrudnej a brušnej dutiny – ochorenia srdca, dýchacích a tráviacich orgánov, obličiek a močových ciest, ako aj gynekologické ochorenia, ktoré sa môžu prenášať do oblasti chrbtice – takzvané viscerovertebrálne syndrómy,“ vysvetľuje rehabilitačná lekárka Dana Nováková.

Rady, ako si pomôcť

Podstatné je neignorovať bolesť a včas riešiť svoje problémy. K ich odstráneniu či aspoň zmierneniu môžeme prispieť aj sami.

Najčastejším spôsobom, ako sa zbaviť problémov, je užívanie liekov. V tomto prípade by ste však mali možnosti liečby dôkladne konzultovať so svojím lekárom.

Pravidelný pohyb prospieva celému telu. Keď máte možnosť, hýbte sa čo najviac. Počas dlhého sedenia v kancelárii alebo v aute nezabúdajte na pravidelné prestávky. Uprednostnite schody pred výťahom a vo voľnom čase zájdite do fitnescentra alebo zoberte celú rodinku na prechádzky na čerstvom vzduchu.

Ak aj musíte veľa sedieť, pozor na správnu polohu! Nehrbte sa a naučte sa správne držať telo pri akejkoľvek činnosti.

Plávanie patrí medzi veľmi obľúbené športy. Jeho výhodou je, že je nenáročné na materiálne vybavenie a plávať môžete vďaka krytým plavárňam za každého počasia.

Doprajte si aspoň príležitostne masáž. Niet nad šikovné ruky odborníka, ktorý vám pomôže uvoľniť nielen chrbát, ale celé telo. Masáž prináša celkové uvoľnenie a navyše dokáže dostatočne prečistiť myseľ.

Vyskúšajte strečing alebo jogu. Aspoň na začiatku by ste však mali byť pod dozorom odborníka, aby ste predišli prípadným úrazom.

Relax a meditácie vám uvoľnia myseľ a z tela sa odplaví napätie. Pôvodcom bolestí chrbta je totiž neraz psychický stres.

Vyskúšajte elektronickú stimuláciu. Je to moderná technológia, ktorá sa používa na liečbu vo fyzioterapii i v domácom prostredí. Mierne elektrické impulzy revitalizujú a posilňujú oblasti na tele prostredníctvom priložených vankúšikov. Súčasný trh ponúka viacero moderných a ľahko ovládateľných elektronických stimulátorov, preto ich používanie nebude nikomu robiť problém.

Aj vy sa občas pristihnete, že ešte neskoro v noci si pochutnávate na svojich obľúbených jedlách alebo si neviete predstaviť večerný film bez zemiakových lupienkov či sladených nápojov? Pozor, aby sa tieto zlozvyky neodrazili na vašej váhe! Aj nadbytočné kilogramy totiž dokážu poriadne potrápiť chrbticu a môžete žiť s pocitom pripnutého balvanu na chrbte. Zostavte si pravidelný jedálniček a myslite na vyváženú stravu. Uvidíte, že raz sa vám telo poďakuje.


Príčinou bolesti chrbta môže byť aj toto:

Poškodené medzistavcové platničky

lenockaaa5

Pri bolesti chrbta vyskúšajte uvoľnenie v podobe thajských masáži. V rukách odborníčok zažijete oázu pokoja. Navštívte www.thaimassage-oase.sk

Jovanka

mne najviac pomohla akoze najviac terapeuticka stolicka, ktora ma naucila spravne drzat telo pri sedenia a rozlozit tak tlak rovnomerne na vacsinu tela ... Mam dx racer od borcov cez kancelarskestolicky a ten rozdiel citit od prveho dna

mjanik

tu je najúčinnejšia akupunktúra a je aj najúčinnejšia.A bojkovia nebojte sa ihiel,dnes sa používajú také tenké ihly,tie ani necítite